Google не мирясват: ще пускат Chrome OS

Google отново поднася интересна новина - компанията обяви намерението си в скоро време да пусне своя собствена операционна система, носеща името Chrome OS - приликата с името на неотдавна пуснатия браузър на компанията никак не е случайна.

Въпреки, че неотдавна Google пусна друга операционна система - Android - компанията е решила да запълни още малко портфолиото. Android е предназначена за мобилни устройства, като телефони и джобни компютри, но с времето ентусиасти (и фирми) показаха, че тя може да работи успешно и на мобилни компютри - даже немалко производители работят по нетбук модели, базирани на нея.

За да предпожи още по-пригодимо решение за пълнофункционални мобилни компютри и настолни машини, Google e решила да разработва въпросната Chrome OS. Подбудите за разработването й според информация от самата компания са самите потребители - те искат по-добра работа с компютрите си - моментален достъп до електронната си поща, браузъра или програма за моментален обмен на съобщения.

Новата операционна система ще е изградена около Web технологиите - всички Web базирани приложения, като gmail или Google Docs, ще работят без никакви проблеми директно под управлението на операционната система. Разработчиците пък ще могат да използват сегашинте си познания по езици, пригодени за Web за да разработват нови приложения. Като бонус - всичките им настоящи приложения ще работят (почти) без настройка.

Google планира да пусне още от самото начало Chrome OS за платформи x86 и ARM. По-късно през тази година компанията пък ще отвори кода на новата ОС и ще я предложи на широката публика. През втората половина на следващата година пък трябва да се появи и първото поколение ултрамобилни компютри идващи с предварително инсталирана Chrome OS.