Google не мирясват: ще пускат Chrome OS

Google отново поднася интересна новина - компанията обяви намерението си в скоро време да пусне своя собствена операционна система, носеща името Chrome OS - приликата с името на неотдавна пуснатия браузър на компанията никак не е случайна.

Въпреки, че неотдавна Google пусна друга операционна система - Android - компанията е решила да запълни още малко портфолиото. Android е предназначена за мобилни устройства, като телефони и джобни компютри, но с времето ентусиасти (и фирми) показаха, че тя може да работи успешно и на мобилни компютри - даже немалко производители работят по нетбук модели, базирани на нея.

За да предпожи още по-пригодимо решение за пълнофункционални мобилни компютри и настолни машини, Google e решила да разработва въпросната Chrome OS. Подбудите за разработването й според информация от самата компания са самите потребители - те искат по-добра работа с компютрите си - моментален достъп до електронната си поща, браузъра или програма за моментален обмен на съобщения.

Новата операционна система ще е изградена около Web технологиите - всички Web базирани приложения, като gmail или Google Docs, ще работят без никакви проблеми директно под управлението на операционната система. Разработчиците пък ще могат да използват сегашинте си познания по езици, пригодени за Web за да разработват нови приложения. Като бонус - всичките им настоящи приложения ще работят (почти) без настройка.

Google планира да пусне още от самото начало Chrome OS за платформи x86 и ARM. По-късно през тази година компанията пък ще отвори кода на новата ОС и ще я предложи на широката публика. През втората половина на следващата година пък трябва да се появи и първото поколение ултрамобилни компютри идващи с предварително инсталирана Chrome OS.

Коментари

В същност, това не е новина. Още в началото на проекта си Chrome, Google съобщиха, че това няма да е просто браузър, а ще прерасне в операционна система. И това сега се случва. Новината е добра, защото потвърждава, че Google OS ще има. Важното е, че ще е на Linux ядро. Това напълно ще промени света на компютрите според мен в следващите 10 години. Отдавна имахме нужда от подобна революция и спасяване от оковите на Microsoft.

Васко е млад, свеж и ентусиазиран убунтар. Аз обаче за разлика не се възхищавам много на новината. Андроида остави горчилка в устата. Уж Линукс, но не съвсем, уж Жаба, но не съвсем, уж OSS, но пак така. Пикаса уж читава, ама само на пръв поглед. Ърт беш далеч. Хром префасониран Конкверор с гепено от Мозила именце.

Има поне едно силно притеснително- собствен управител на прозорци. Каква библиотека ще е зад него? Какви приложения ще има. И изобщо доколко ще е съвместимо това с вече съществуващото? Най-важния въпрос, този Chrome WM ще следва ли стандартите на free desktop???

Да не се окаже, че това е като Дарвин и Мац ОС. Едното на основа на другото, но напълно различно, точно както андроида. И революцията да е всъщност хаос в FLOSS системите.

Google все пак са корпорация - малко или много мисленето им прилича на това на Microsoft. Само защото са решили да имат някой и друг проект с отворен код не значи, че няма да дърпат чергата към себе си.

Надеждата е все пак да пуснат качествен продукт, който да разчупи малко положението на пазара.