И Nokia изкара нетбук

Nokia потвърди спекулациите от последните месеци и пусна прессъобщение за задаващ се нетбук с марката на компанията. Наречен е Booklet 3G и както може да се очаква от производител на телекомуникационно оборудване, ще е оборудван с модул за 3G връзка с GSM мрежите.

Информацията, която Nokia е споделила за момента е, че нетбукът ще се задвижва от Intel Atom процесор и ще има 10,1-инчов екран. На снимката пък ясно личи HDMI извод, което навежда на мисълта, че Booklet 3G е вероятно да е оборудван с Nvidia ION графична система. Корпусът ще е изработен от алуминий, ще е дебел 2 см и както всички модели в този сегмент - ще тежи малко над кило. В конфигурацията е добавен и A-GPS модул в комплект с Nokia Ovi Maps.

Според Nokia, с едно зареждане на батерията трябва да се осигурят 12 часа автономна работа, което мен за момента ме съмнява, но ще се радвам, ако се потвърди.

Все още не е обявена цена нито пък дата на излизане на пазара, но компанията-производител обещава да даде повече информация за това на 2 септември. Тогава се очаква да има и яснота за операционната система, която ще бъде използвана - според различни мнения е много вероятно тя да е Windows 7.

Вече има и промоционално видео за Booklet 3G:

В галерията на engadget.com има и още няколко снимки.