Излезе Moblin 2.1

Преди ден излезна версия 2.1 на Moblin - специализираната Linux дистрибуция за нетбук компютри работещи с Intel Atom процесор. Разработчиците полагат големи усилия да направят дистрибуцията лека за работа с не толкова мощнтие процесори, а в същото време залагат и на изключително интуитивния потребителски интерфейс.

В новата версия на Moblin има добавени множество интересни новости:

  • Поддръжка за 3G модеми, за момента базирани на Ericsson* MBM;
  • Нов инсталатор на програми с логично подредени категории - Moblin Garage.
  • Разширена поддръжка за Bluetooth устройства чрез ново приложение, позволяващо откриване, свързване и цялостно менажиране на устройствата.
  • Разширена локализация - поддържат се общо 10 езика, като постоянно върви превод и към други езици. Ако някой иска да се включи в превода, може да го стори на тази страница.
  • Разбира се, обновено е и ядрото до версия 2.6.31, както и други ключови компоненти - X Server 1.6.4, Mesa 7.6, Intel Linux graphics driver 2.9, изчистени са и мноцество други бъгове.

Ако ви е интересен целия списък с новости може да го намерите тук на английски. Може да видите и различни екрани от работата с Moblin, интересно видео, както и да изтеглите самата ОС.

Ако всичко върви по план, през уикенда планувам да инсталирам Moblin за да видя как се държи от първа ръка.

Коментари

Единственото неудобство е, че "от кутията" няма поддръжка на популярните кодеци (иначе казано не може да слушате mp3 и да гледате филми). Става с компилиране от соурс на gstramer -плъгините + основните библиотеки - в коментар към новината за Moblin 2.1 има подробни инструкции. Аз засега използувам пакетите от Fedora 12 rawhide, достатъчно добре работещи са, а и така мога да ползувам RpmFusion репозитория... Интерфейсът е необичаен, но много бързо се свиква с него и е много удобен, наистина.

Интересна дистрибуция, нямах си идея, че съществува такава за ултра мобилни компютри, освен неуспешните опити eeebuntu, ubuntueee и т.н.

Като се има предвид, че оригиналната OS на моето Asus EEE PC е в пъти по-бърза от Ubuntu и хаби на половина по-малко батерия, идеята за OS специално за такива машини и процесори ми харесва.

Ще я тествам.

Надявам се Moblin да е много по-добра за нетбук отколкото е Ubuntu - все пак тоя Moblin се прави специално за Atom процесорите. До момента се въздържах да го тествам - исках да набере малко възраст, но мисля, че вече дойде времето да се използва :-)