Mandriva Mini: още една Linux дистрибуция за umpc

Mandriva също са решили да направят специална версия на своята дистрибицуя, насочена към поддръжката на ултрамобилни компютри. Така в момента на пазара има 4 такива  5 такива дистрибуции (или изпускам някоя?): Linpus Lite, Xandros за Asus, Ubuntu Netbook Remix (не изцяло завършена), gOS и Mandriva Mini.

Въпреки, че беше обявена официално със съобщение до медиите, дистрибуцията на Mandriva не е достъпна за свободно сваляне и инсталиране от крайни потребители. Компанията е решила вместо това да потърси контакти директно с производители на мини лаптопи, които да я използват като операционна система за своите продукти. Все пак, надявам се скоро Mandriva да позволят и свободния достъп до Mini за всички ентусиасти.

Вече има и ултрамобилен модел, който ще използва Mandriva Mini - Emtec Gdium. Ако има заклети фенове на Mandriva - въодушевено могат да се втурнат да поръчат 10-инчовия мъник и заедно с него да се насладят на новата Mini дистрибуция.

Въпреки, че в края на краищата това е позната Linux дистрибуция, екипа на Mandriva е хвърлил усилия в няколко насоки за да подобри представянето с umpc. Първата насока на работа е било ускоряването на стартирането на системата. Според компанията усилията им са позволили зареждането на операционната система да се сведе до времена от сорта 10-40 секунди. Работено е и по мениджмънта на енергопотреблението с цел да се удължи живота на батерии; осигурена е опростена поддръжка на Wi-Fi и 3G карти за свързване с интернет; предварително са инсталирани и най-използваните кодеци за видео и аудио съдържание.

Mandriva Mini идва със специално разработено работно пространство, подобно на това в Xandros при Asus Eee PC или Linpus при Acer Aspire One. Наблегнато е разбира се на по-доброто оползотворяване на малките екрани на ултрамобилните компютри.

Ако имате желание да видите няколко снимки на операционната система в действие, можете да намерите две на френския сайт Clubic.

Източник: liliputing.com.