Moblin v2 Alpha 2 Linux се появи

Linux дистрибуцията Moblin, която Intel разработва с цел да работи специално на ултрамобилни устройства (най-вече задвижвани от Atom процесори) вече има втора алфа версия. Целта на създаваната нова дистрибуция е да върви максимално бързо  на не чак толкова мощния хадруер, наличен в днешните umpc.

Moblin се движи напълно в крак с послените новости в Linux света - дистрибуцията използва ядро версия 2.26.29-rc7,оборудвана е с Gnome 2.26 RC и Xfce 4.6 графични среди, добавени са редица драйвери за срещаните при ултрамобилните компютри жични и безжични мрежови адаптери. Новата алфа версия разширява поддръжката за различни модели ултрамобилни компютри, като е била тествана за работоспособност на Acer Aspire One, Dell Inspiron Mini 9, MSI Wind и Asus Eee PC 901,  а Брад от liliputing.com лично е добавил към този списък и Eee PC 1000HE.

Както обикновено е ситуацията с Linux дистрибуциите, всеки може да тества и допринесе за изграждането. Ако проявявате интерес, погледнете секцията за изтегляне на moblin.org - там освен ISO файл за директна инсталация има и две готови копия на виртуални машини, които можете да разгледате без да трябва да отделяте цял диск.

Коментари

Това го свалих и го пробвах (на liveUSB, че не ми се инсталира още). Така, че мога да потвърдя, че работи много добре на EeePC 901. Разбира се това е още прототип и глезотии от сорта на специални клавиши, работещи камери, кодеци и пр. не съм и очаквал. Работи впечатляващо бързо - само един пример: на Xandros понякога му трябват 20-30 сек. за да се върже към безжичния рутер, тук това става за не повече от 5... И все пак XFCE е ужасно като изглед, колкото и да е скоростно... Винаги колекцията от приложения които идват с него (инсталирал съм го на Slackware и на Fedora) ме е изпълвала с отчаяние . Все пак още от началото беше ясно че XFCE ще е само преходен вариант.
А вече в мрежата се появиха и планирани машинки с Moblin - http://linuxdevices.com/news/NS7946287226.html
Ще поживеем, ще видим...

От моя страна тестването беше само на VMWare. Има хляб в идеята, дано да се доразвие добре. Още повече, че аз лично харесвам Xfce-то, така че ми е съвсем таман. В момента карам с Xubuntu, но ще видим - в бъдеще може да сменя лагерите ;-)

:) Бях си свалил диска на Xubuntu, мисля че беше 7.10 с тайната мисъл да го пробвам, ама сидито се скапа и реших, че това е пръст на съдбата... Иначе дълго време на работата перкаше една стара щайга - 486 с 92МБ РАМ, дето само Слака с XFCE работеше като хората на нея... :D !!! Конфигурацията беше върха с включен един матричен панасоник... Като пишех нещо в офиса и плейъра забиваше...
Moblin е интересен... Само дано Интел не се извръткат с парите, знам ли M$ по финансовите стратегии ще ги бива още дълго време, какъвто и боклук да снесат на пазара. Не се знае какво ще се разберат под масата двамата баш играчи в IT. От друга страна, Linux-платформите си изиграха (и ще играят и за напред) ролята на коректив, за апетитите на Редмънт. Да не пропускаме факта, че дори там се говори все повече и повече за OSS (факт е, че вече има адски много и то качествени приложения с отворен код за Win; Балмър беше изтърсил някъде нещо от сорта - нека си пишат отворен софт, ама да е под нашата платформа...), не са глупави - разработката на толкова огромна ОС струва безумно много пари в днешно време - колко години писаха Vista и тя печеливша стока ли е, от чисто пазарна гледна точка ?... Но междувременно настана криза и играчите на пазара не са като тези през 1998-2001... А Microsoft не е Apple - т.е. правилото, че в криза се купуват скъпи и качествени стоки важи с пълна сила. А Windows * не е луксозна стока, моля... Извън чисто флемовското "Linux vs Windows" ми е любопитно какво ще излезе от Microsoft, все пак и до колко всичко това което се случва на пазара на IT продукти в момента ще е подействувало като коректив...
Написах цял ферман...