MSI: Хората предпочитат Windows XP пред Linux

Наред с един куп други интересни новини, тази статистика изпъква в интервю, което laptopmag.com са направили с директора на MSI по продажбите в САЩ - Анди Тънг. 4 пъти повече са ултрамобилните Wind с Linux, които потребителите връщат спрямо тези идващи с Windows XP.

MSI избраха алтернативата на Windows в ултрамобилните им компютри да бъде дистрибуцията  SUSE Enterprise Desktop Linux, но много от потребителите вече са свикнали с интерфейса и възможностите на Windows XP и не желаят или просто нямат време да се обучат за работа с нова операционна система. Отделно, MSI Wind имаше някои проблеми с хардуерната поддръжка под Linux - като например Web камерата и безжичната мрежова карта.

Анди Тънг обаче обявява, че Linux е залегнала стабилно в стратегията на компанията за продажби на umpc - въпреки трудностите, тази операционна система позволява намаляване на разходите и съответно - цената на крайното устройство. MSI обаче се оглежда и за евентуален заместник на SUSE - споменава се за преработена версия на Ubuntu, която да има "изгледа и държанието на Mac OS".

(Според мен - използваните вече над 5 дистрибуции при ултрамобилните компютри допълнително внасят объркване - всяка от тях изглежда различно, макар основата в по-малка или по-голяма степен да е еднаква.)

Освен за проблемите с Linux, Тънг отговаря на въпроси и за продажбите на MSI Wind, които варират между 150 000 и 200 000 месечно, и за плановете за нови модели. Wind U100 например ще се радва на по-голям диск (160 GB вместо дебутните 80 GB), карта за Wi-Fi свързаност с поддръжка и на n спецификацията, както и по-плътно навлизане на модели с 6-клетъчна батерия. Едновременно с всичко това, цената ще търпи понижение.

Задава се и наследника - U120. Той отново ще е с 10-инчов екран, по размери ще е почти еднакъв с U100, но няма да е с толкова заоблени ръбове. MSI обмислят освен твърди дискове да използват и SSD решения с капацитет 20 или 40 GB. Ще има и модем за 3,5G свързаност. Цената не се споменава конкретно, но се предполага, че няма да надхвърля 600 USD на американския пазар.

Ето и връзка към интервюто на laptopmag.com (англ.)