MSI Wind U120 е на крачка от пазара

Един от най-добре продаваните ултрамобилни компютри вече има наследник - на пресконференция в Тайван MSI са показали (почти) готова за пазара версия на новия Wind U120. Вече сме виждали снимки, които MSI е показвала и преди, но този път има и видео и официални спецификации.

С няколко думи, MSI Wind U120 обновява няколко аспекта на настоящия модел в продажба. Дизайна вече е двуцветен (до момента MSI е показала само бяло-черна версия), ръбовете на корпуса не са така заоблени, има леки размествания в местоположението на компонентите по корпуса, но не и в количеството им. Разбира се, част от хардуера се радва на обновяване, но за най-изчерпателна информация погледнете приложената таблица.

  • CPU: Intel Atom N270 1.6 GHz
  • Чипсет: Intel 945GSE+ICH7-M
  • Графика: Intel GMA950
  • Памет: 1 GB DDR2 667 MHz
  • Екран: 10.2", 1024х600 точки
  • Диск: 160 GB HDD, очакват се и SSD варианти
  • Батерия: 6-клетъчна
  • Комуникации: Wi-Fi 802.11 b/g/n, WiMAX, 3.5 G модем
  • Тегло: ~ 1,36 kg

Веднага прави впечатление, че възможностите за комуникация ще обхващат максимално количество стандарти. И докато лично мен 3.5 G модем не ме интересува толкова живо, b/g/n картата + WiMAX модул ми се струват отлично допълнение.

Ако искате да научите повече за U120, погледнете това филмче на сайта laptopmag.com.

С интерес се очаква и окончателна информация за цената на новия MSI Wind.

Коментари

Адски ми прилича на Asus EEE PC 1000 h, даже параметрите му са същите. Ако бяха някои други, а не MSI, щях да кажа, че са го копирали.

Интересно ми е каква ще е цената на това чудо и друго, какво ще е качеството на екрана.

Параметрите на всички тези машинки в момента са .. прекалено еднакви. С удоволствие бих се радвал на известно разнообразие, като например процесори от VIA, но нъцки.

Що се отнася до екрана на U120 - по информацията изнесена до момента се очаква той да е същия като на U100 - матиран с LED подсветка и напълно задоволително качество на яркост, контраст и цветова наситеност.

Ако излезе модела със SSD и има вграден WiMax, най-накрая ще си купя ;-)

Надявам се да се появи и SSD модела без много отлагане. А още по-силно се надявам цената да е приемлива, че вече тия umpc много почнаха да се конкурират с "традиционните" мобилни компютри.

Да качването на цените в сегмента, което смятам за прекомерно (сиреч всичко над 250 USD) ще съсипе добрата идея на Асус и съответно пазарната ниша. За съжаление с последните два модела, десетката и они за "заетия бизнесмен", самите Асус забиват пирон в пазарния ковчег.

Аз не съм голям фен на ССД. Първо технологията е ужасна, второ почти никакво конкурентно предимство няма (че нямало лагери не е никакво предимство) и трето производителите на такива дискове са прекалено алчни за сега поне. Да не говрим, че бозата се държи ужасно с този тип дискове, дори Вкиста.

За Виа и аз съжалявам, но Интел в добре познатия си брутален стил забраниха на нВидиа да дадът един хубав набор чипове за съседите си. А с техните хроматични неща, колкото и да са симпатични, хич не могат да подкрепят не идеално лошите си процесори. Последното пък е аслуга на нВидиа, които им взеха пазарния дял и сега няматр средства за развой (РиД, както му казват учените глави).

Така, че за сега ще се задовлим с долнопробния Атом или китайското чудо, ако въобще ни достигне.

Но момче, не си напълно прав. Не е само чиповата логика и централния процесор. С останалите компоненти е същото, но там песента ев друга. Никой не може да конкурира китайските манифактури по цена на произвотство. Единствено при паметите и твърдите дискове има мъни-и-ичко разнообразие, но пък те не са определящи, защото конкуренцията е такава, че няма изявени лидери.