Официално: 11,6-инчов Apple MacBook Air!

Въпреки, че до неотдавна Apple отричаше да има интерес към сегмента на ултрамобилните компютри, компанията явно е оценила потренциала на машините с малък размер и тегло и 11,6-инчов MacBook Air вече е факт и в продажба.

Новият член на Air семейството има много общи черти с "традиционните" ултрамобилни компютри, но и немалко разлики. Тялото на компютъра следва изцяло наложената вече визия - тънък, лек (едва 1,04 кг) и изящно красив корпус без нищо излишно по него (всъщност, дори с някои липси). Екранът е с разделителна способност 1366х768 точки, а графичната подсистема е Nvidia 320M. Централният процесор се различава значително от тези, които сме свикнали за виждаме в малки и леки машини - той е Core 2 Duo работещ на 1,4 GHz и със сигурност превъзхожда значително моделите от серията Atom. Оперативната памет е стандартно 2 GB, а съхранението на данни става върху SSD - 64 GB при по-евтиния вариятн (999 USD) или 128 GB при струващия 1199 USD модел. По данни от Apple, MacBook 11 трябва да издържа над 5 часа работа на батерии.

По корпуса на MacBook 11 има два USB порта, DisplayPort, вход за слушалки/микрофон, но и едно голямо разочарование - липсва четец за SD карти. Може на пръв поглед това да не е кой знае какво, но SD картите вече станаха част от ежедневието ни и всеки - евтин или скъп - лаптоп или нетбук има такова устройство.

Тази екстра не липсва при по-големия MacBook от семейството - 13-инчовият Air, който освен нея има и по-голям екран (1440х900 точки), възможност за 256 GB SSD и Core 2 Duo @ 1,86 GHz. Би трябвало и да изкарва 7 часа на батерии.

И двата модела вече са налични по магазините в САЩ, а надявам се скоро и в Европа.

За повече снимки и видео, погледнете следните два сайта:

http://blog.laptopmag.com/macbook-air-hands-on#axzz12ywHLHV7
http://techcrunch.com/2010/10/20/new-macbook-air-pictures/

Галерия: