Point of View Mobii в България

Въпреки, че на българския пазар марките ултрамобилни компютри, които се продават, са доста по-малко от общия брой в света, нещата и у нас се раздвижват: Solytron са пуснали прессъобщение което дава полезната информация, че компанията започва ексклузивен внос на нетбука на Point of View - Mobii.

Mobii може да се нарече типично ултрамобилно компютърче - притежава 10,2-инчов екран с разделителна способност 1024х600 точки, процесор Intel Atom N270 на 1,6 GHz, 1 GB RAM и 160 GB HDD (с който всъщност превъзхожда някои конкуренти). Не са пропуснати и Web камерата и четеца за карти памет, батерията е 6-клетъчна с капацитет 4400 mAh и възможност за автономна работа (според производителя) до 4 часа. Point of View ще разчитат на Windows XP като операционна система. Корпусът на Mobii осигурява лесен достъп до паметта и твърдия диск за тези, които искат да направят ъпгрейд, а много приятна екстра е осигуреният допълнителен mini-PCI слот. Теглото на машинката е 1,25 кг.

Вчера дори успях да видя Mobii в Мултирама, но за нещастие не бе включен. Въпреки това, първите ми впечатления са добри, без да съм много изненадан от нещо - въщност май най-голямата изненада за мен бе присъствието му на българския пазар. На пръв поглед изглежда добре направен, с достатъчно голяма клавиатура и (поне на външен вид) приятен тъчпад. С удоволствие бих направил и едно ревю - стига да имам късмета да се добера до него :-) Цената му бе 789 лв.

 

Коментари

Докато не се появи конкуренция на intel atom - на нетбуук пазара, нищо няма да се промени.
Едни и същи компютри в различни пластмаси до безкрайност.
Нещо да усъвършенстват по тях поне ... 11.1" екран с 1280х800 примерно.
Подобрена батерия ... да кара 7-8 часа ... 12 часа, ама не да е 2 кила само батерията.
Да ги направят с 2Гб рам и с Vista + intel atom 2 ghz или някой dual-core 1.5 ghz

Нека да си останат добър избор компютърчетата - дано не пускат много модели с Vista и да прескочат направо на Windows 7.

Иначе - чакам аз от година вече да видя тоз VIA Nano, сега и Nvidia ни подлъгват с ION... крайно време е и продукти с тия неща да се появят на пазара. Да се види наистина някакво разнообразие.

Че то и сега имате избор с VIA - HP 2133 е с него (е с по старата платформа), ама за съжаление сравнението с Atom е унищожително... Все си мисля, че VIA Nano само ще е за глезотия - ще го използуват само 1-2 производители и то в малки серии (май се знае и кои ще са), колкото до ION ... там според мен интригата тепърва ще се изяснява. Лично аз бих предпочел Atom с графика от NVidia... Колкото до по-енергоемките процесори и по-големи дисплеи... еми все пак говорим за ултрамобилни и икономични платформи, бе хора! И накрая - колкото до Windows Vista и неродения Петко - Windows 7, тук просто не мога да добавя емотикон дето да покаже ехидната ми усмивчица... (последното интересно нещо в M$ се случи през 2001-ва и мнозинството потребители си мислят, че използувайки него, ползуват върха на технологията). Лично за мен интересното е свързано с Moblin 2, но не зная до колко Intel ще имат интерес, от там и добро желание да придвижат нещата до завършен продукт. Ще поживеем, ще видим

Хм. Аз лично не съм на мнение, че всяка година трябва да има нова операционна система, но MS са си виновни сами с Vista-издънката. Направо се чудя коя версия е по-смешна и нескопосана - ME или Vista. Затова много надежди са възложени на таз 7-ца :-)

Ултрамобилните машинки обаче нещо наистина взеха бързо да излизат от нишата си - вече взеха да се появяват 12- и 13- инчови модели, които са обозначени като ултрамобилни само заради Atom процесора в тях. Според мен границите на ултрамобилността е някъде 10-11 инча - все пак трябва да е не само лека, но и компактна една такава система.

С Делафер не случайно сме бойни другари и мненията ни по много въпроси съвпадат. Да се разпиша един вид. Виа има инжинерен потенциал, но няма финансов ресурс, а същия и се изземва много старателно от Интел от времето когато си позволиха да изкарат чипов набор за П3 с ДДР памет. С такъв враг в задния двор не ги чака нищо добро. Бих си купил нещо тяхно, само за да ги подкрепя, но нищо не би им помогнало.

НВидия са изненадваща компания. Когато за първи път пуснаха чипова логика, тя беше пълна скръб, но с интересни възможности. Още с втората версия нещо се промени радикално. Трябваше им една година. После взеха да показват все по-невероятни неща (хардуернба защитна стена, звук дотогава достиган само с изедниците Креатив...), докато не затънаха в тресавището на СЛИ и алчността.

Бих имал подобни очаквания и тук. Нямам. Според мен преговарят с Интел по вулгарния начин. Нямат избор. След развода, трудния с АМД, Интел им е шанса за оцеляване. Ако те ги отрежат, което е извънредно лесно с патенти, то умират прави. Затова мисля, че не биха влезли в пряка конкуренция с единствения си шанс за оцеляване. А както подсказах, няма начин, първата ревизия на техния процесор да е добра. Просто трябва да се научат, как става. А до тогава? Както и да е. Аз от тях не купувам. Не уважават FLOSS. Вярно Cg беше свободен, но е твърде малко и не влезе в реална употреба.

Вин (Москвич) седмак -> смея се неприлично. По-скоро очаквам от М$ да накарат Интел зорлем да подобрят значително предложенията си в нишата (с което да принудят всички да захвърлят все още новите си машинки), отколкото да е нещо по-различно.

Засега толкоз. Точка. После пак.

Ами то май поизместихте темата -
vanko искаше да ни представи нещо ново и различно на нетбук пазара у нас -
а именно Point of View Mobii :)

Та от сайта на небезизвестните Point of View -
http://www.pointofview-online.com/showroom.php?shop_mode=product_listing...
става ясно най-важното (което май е пропуснато) :
този нетбук ще се предлага в 6 цвята - черно, бяло, червено, зелено, жълто и синьо :)
Това е доста нов и свеж подход (за 10" сегмент) май...

И цената си струва приятната изненада - и разкарването до www.multirama.bg -
789лв с вкл. готин калъф (НЕ е като масовите) + micro Bluetooth USB адаптор (a la Logitech Nano) ;)

Засега имат само черния - значи цветните остават за следващия месец вероятно:
аз напр. веднага се сещам какъв готин технологичен подарък да подаря на моята
за 8-ми март (не че ще го оцени като техника - ама по цвят -> piano red) :
червен Mobii :):):)