Ревю: Asus Eee PC 1000H

Asus постепенно, но неизменно надгражда серията Eee PC, запълвайки всички ниши от 7-инчовите модели до тези с най-голям екран до момента - 10-инчовите. Eee PC 1000H е именно с такъв екран (както и личи от иемто му) и притежава всички качества да превземе пазара.

Влагайки субективизъм, не мога да не отбележа, че за мен това е най-добрия модел Eee PC, който може да се купи в момента. Asus Eee PC 1000H идва с достатъчно голямо и удобно шаси, побрало в себе си не само 10-инчов екран, но и далеч по-удобна за употреба клавиатура. От друга страна - физическите параметри изобщо не го отдалечават от първоначалната идея на ултрамобилно устройство.

Ако сте се сблъсквали с някой от предишните модели, няма да останете изненадани от това, което идва в комплекта - освен самия компютър в кутията има калъф в който да носите безопасно компютъра, диск с който можете да възстановите операционната система до първоначалното й състояние, специална кърпичка за почистване на екрана и компактно зарядно, което напълно подхожда по размери на концепцията за свръхмобилност. Eee PC 1000H е  оборудван стандартно с 6600 mAh батерия, която позволява достатъчно дълга автономна работа.

Като технически параметри, двете най-големи разлики са по-големия екран и твърдия диск с магнитни плочи - Asus са решили да предоставят повече място на по-ниска цена и така потребителите вече разполагат със 80 GB диск. За сравнение 901А, който разгледах наскоро в тази статия, е оборудван с 4 пъти по-малък по обем SSD. Вече е писано достатъчно за предимствата и недостатъците и на двата типа дискове, а ползата в конкретния случай е, че няма да ви се наложи скоро да мислите за ъпгрейд срещу допълнителни средства.

Останалото в системата е "стандартно" за ултрамобилните компютри от този клас: Intel Atom процесор N270 работещ на 1,6 GHz, 1 GB оперативна памет, Wi-Fi карта за безжична мрежа (включително и "n" стандарта), Bluetooth. По корпуса има 3 USB порта, куплунзи за слушалки и за микрофон, четец за карти памет и разбира се - Ethernet конектор. Едно от нещата, които специално ми допадна, е че всичко, което човек обикновено би пожелал да смени, се намира под един-единствен капак, закрепен с няколко винчета. След отстраняването му лесно се подменят паметта, твърдия диск и при нужда и желание - картата за безжичната мрежа. Вече споменах 6-клетъчната батерия, която се представя повече от добре, но в същото време е и виновник за повишеното тегло на 1000H - той тежи вече 1,4 кг, което го поставя сред най-тежките модели.

Вече споменах клавиатурата - тя е с размер 92% от пълноразмерната настолна клавиатура, което я прави достатъчно удобна за употреба. Всички бутони са добре разположени, без да са правени странни размествания на местата им, както това се случва при някои други ултрамобилни модели. Четирите намиращи се над клавиатурата бутона могат да се препрограмират свободно, a по подразбиране позволяват изключване на екрана (с цел пестене на енергия), промяна на разделителната способност, превключване на SuperHybrid системата (която допълнително може да помогне за баланса между производителността и живота на батерията) и бърз достъп до Skype. Тъчпада също е с достатъчно голям размер и удобен за работа, а допълнителна екстра е способността му да усеща множество жестове наведнъж (multitouch).

10,2-инчовия екран ми допадна много - качествената матрица е с матирано покритие и светодиодна подсветка. Контраста и яркостта са напълно достатъчни, като проблеми с картината могат да се очакват само при много силно слънце. Разделителната му способност е стандартната за класа 1024х600 точки, пак стандартно над него е разположена и Web камера с разделителна способност 1,3 MPix.

Програмното осигуряване отново е базирано на пригодената от Asus към моделите Eee PC дистрибуция Xandros Linux. В нея има всичко за пълноценна офис дейност и работа в интернет, както и няколко игри, които могат да отвлекат съзнанието ви за известно време. За съжаление, тук също трябва малко донастройване - най-малкото за да се разреши въвеждането на текст на кирилица. Срещу известно количество пари повече, може да се вземе и версия с Windows XP Home, ако така предпочитате - не че там нещата стават без донастройване, но доста хора са свикнали с начина на работа с тази операционна система.

Както и всички останали umpc на пазара използващи процесора Intel Atom, Eee PC 1000H предоставя достатъчно мощ за безпрепятствена офис работа, сърфиране в интернет и гледане на филми в DivX/Xvid или DVD формат. Ако си мислите за HDTV, трябва да сте готови да очаквате накъсване на картината - процесорната мощ не е достатъчна за възпроизвеждане на толкова висококачествено видео без добра фина настройка.

Всъщност, казаното по-горе е валидно и за конкурентните модели. Точно както и при тях, теста SuperPI пуснат на Eee PC 1000H с 1 МB точност минава за 92 секунди. В интерес на истината производителността е достатъчна - можете да работите и да се забавлявате качествено, а що се отнася до висококачествено кодирано видео - така или иначе ще бъдете ограничени от вертикалнара разделителна способност на екрана и няма да можете да му се насладите в пълен блясък.

Добрата работоспособност се допълва от голямата батерия (6600 mAh), която ми осигури над 4 часа и 10 минути нормална работа с включен безжичен адаптор през половината от времето. Ако се изоплзват специалните режими на SuperHybrid Engine автономната работа може да нарастне и още, но настройките вече са доста агресивни и могат да са дразнещи. Аз предпочетох по-смегчен вариант.

1000H остави отлични впечатления у мен като ергономия и удобство на работа. Въпреки по-високото си тегло, той не е по-труден за носене навсякъде спрямо предишните модели. Всеки един детайл е претърпял развитие в положителна посока. Определено това е най-добрия мини компютър, който Asus е пуснала до момента на пазара.

Цената на Eee PC 1000H е съобразена с конкуренцията - Linux версията може да се намери у нас за под 800 лв, а версията с Windows XP Home - за около 840 лв - една идея по-малко от конкурентния MSI Wind. Ако нямате нищо против да се лишите от 1 инч от диагонала на екрана, погледнете Eee PC 904HD - той е с 8,9" екран, поместен в същото шаси, но по-евтин с около 100 лв.

Едно е напълно сигурно: всеки, който иска да си вземе umpc задължително трябва да прецени и Eee PC 1000H - това е един от най-силните модели на пазара в момента.

Специални благодарности на MOST Computers за предоставянето на Asus Eee PC 1000H за тестa.

Галерия: