Ревю: Asus Eee PC 901

Няма да кажа нещо пресилено, ако нарека Asus основоположници на досъпния umpc сегмент, или така наречените netbook компютри. Техния Eee 701 предизвика истински фурор, който само след няколко месеца беше подхванат и допълнен от почти всеки голям производител на компютърна техника.

Разбира се всички тръпнеха в очакване да видят какво още са приготвили от Asus, най-вече като отговор на зараждащата се с бързи темпове конкуренция.

Първоначално се появи модела 900, но веднага щом процесорите Atom излезнаха на пазара, Asus ги използваха в Eee PC 900A и в обекта на това ревю - Eee PC 901. Лесно се забелязва, че номерата идват от големината на екрана - 901 е снабден с 9-инчов (8,9 за да сме максимално точни) екран с разделителна способност 1024х600 точки.

Интересно е, че размерът на корпуса е много малко по-голям отколкото при 7-инчовата версия - така Asus Eee PC 901 остава един от най компактните модели на пазара. На пръв поглед, направен е лек компромис с теглото на машинката, като нейното тегло е достигнало 1,1 кг, но това си има логично обяснение - батерията, която се вгражда стандартно е не 3, а 6-клетъчна и позволява завидно дълга автономна работа.

В комплект към ултрамобилния компютър върви и калъф в който да се прибира и да го пази от наранявания, дискове за преинсталация и може би единственото зарядно, което подхожда на мини компютър по вид и размери - малко, леко и бяло като самия Asus.

По страничните панели на 901 са разположени стандартните портове - от дясната страна има 2 USB порта, четец за SD карти памет и куплунга за захранването, а от лявата - още един USB порт, входовете за микрофон и слушалки, мрежовата карта и дупка за заклюване. На капака, над екрана, се намира 1,3-мегапикселова камера, придружена от микрофон. Екранът е закрепен със солидни панти и в отворено положение стои стабилно без да се клатушка.

Съвсем естествено тъчпада и клавиатурата са пораснали на размери спрямо Eee PC 701, което прави боравенето с мишката по-лесно за усвояване. Въпреки, че клавиатурата също е с малко по-големи клавиши, работата с нея ми беше малко трудна - копчетата все още са по-малки от необходимото и поради тази причина често се случваше да натискам по две наведнъж. Надеждите остават за 10-инчовата версия (1000 / 1000H), където клавиатурата ще е с още по-близки до нормалните размери.

Поглеждайки под капака намираме бързо завземащ пазарен дял процесор Intel Atom N270, работещ на 1,6 GHz, 1 GB оперативна памет, 20 GB SSD диск, който всъщност е съставен от две части - към запоените за дъното 4 GB сега се присъединяват и още 16 GB, които са разположени на mini PCI-e слот и позволяват подмяна. Задължителната Wi-Fi карта е с чип от Ralink и поддържа стандартите 802.11 b/g/n - макар последния все още да не е утвърден официално. Добавен е и Bluetooth модул, който помага за връзка към всякакви допълнителни устройства - клавиатури и мишки, слушалки, телефони, GPS приемници, принтери и др.

От софтуерна гледна точка се натъкваме на Xandros Linux - същия, който е използван и при Eee PC 701. Ако желаете, вече се предлага и вариант оборудван с Windows XP Home.

Софтуерния пакет обаче е много богат и едва ли начинаещите потребители ще изпитат особена нужда да търсят някаква подмяна - включени са приложения за работа в интернет, като браузъ, клиент за електронна поща, чат клиент; офис приложения за обработка на текст и електронни таблици (всъщност - целия пакет OpenOffice); програми за мултимедийно забавление, за обучение и игра. Asus са разработили и приложение, наречено Super Hybrid Engine, което позволява да избирате измежду 4 различни режима на работа, които имат различен баланс между производителност и издръжливост на батерията. За улеснение, превключването между режимите може да става и чрез бутон, изнесен над клавиатурата.

Ако желаете можете да настроите системата напълно по ваш вкус - стига да сте наясно с Linux света. Както и при Acer Aspire One, не намерих бърза и лесна настройка за писане на текст на кирилица, но това се откоригира относително лесно - или поне щом човек научи, че за да се добере до конзолата трябва да се извика Run диалога с Alt+F2 и да се напише terminal.

Инсталирания софтуер се чувства прекрасно върху платформата Intel Atom -  системата стартира бързо и става работоспособна за под 30 секунди, а след това програмите отговарят бързо на потребителските команди. Това, в интерес на истината, беше напълно според очакванията ми, тъй като вече знаех какво мога да очаквам от процесора. Поради тази причина не ме изненада и резултата от теста, който проведох със SuperPI 1М - 93 секунди. Разликата от 1 секунда спрямо показанията на Acer Aspire One бих определил като статистическа грешка.

Може би най-важния аспект от тестовете е продължителността на работа при захранване от батерия. Тук Eee PC 901 се представи повече от отлично - 6600 mAh батерията успя да осигури безпроблемна работа в продължение на малко над 4 часа, част от които и при използване на Wi-Fi връзка. Допълнителното тегло, което прибавя по-голямата батерия, е напълно оправдано.

Asus Eee PC 901 остави отлични впечатления у мен - тайванската компания е била готова да извади своя коз и да покаже, че е пълна с идеи за това, какво могат да предложат ултрамобилните компютри. Това е отличен наследник на Eee PC 701!

И все пак... защо клавиатурата е толкова малка?...

Специални благодарности на MOST Computers за предоставянето на Asus Eee PC 901 за тестa.

Галерия: