Ревю: Toshiba NB100

Toshiba е една от емблематичните марки в сферата на мобилните компютри и затова очаквах нейния мини лаптоп с особен интерес. Моделът NB100 нямаше как да е пионер или флагман в този клас - най-вече поради ограничения набор компоненти, които производителите използват - но солидното име на производителя загатваше за интересно предложение.

Както при всеки друг ултрамобилен компютър, който съм получавал за тест, първият досег е с кутията. Спретнатата и семпла опаковка, която са избрали от Toshiba, веднага навежда асоциации за основната целева група потребители - бизнес класа. Всъщност още от предварителните снимки в интернет се знаеше, че трябва да очакваме продукт насочен именно към тази категория и разопаковането не ме изненада - компютъра наистина се подчинява на тенденциите, които в момента налага пазара на бизнес модели, само че в умален вариант. Линиите са изчистени и стилни, няма никакви загадки за по-игрив дизайн, NB100 е подчинен на функционалността. Функционалност, която честно казано, би изглеждала доста добре в ръцете на една корпоративна госпожица.

Изчистеността на дизайна на пръв поглед се разваля от стърчащата от корпуса батерия - за момента това е едно от малкото решения при които батерията е "израснала" назад, вместо надолу под корпуса като задно краче. В последствие открих, че когато човек е на крак е много лесно NB100 да се хване с една ръка именно за издадената батерия като за дръжка, докато другата остава свободна за работа - ако се налага работа предимно с тъчпада това е удобен вариант, допълнително улеснен от теглото - едва 1,05 кг.

Ползата от по-голяма батерия не е само физическа - в нея са събрани 4 клетки с общ капацитет 2900 mAh, което макар да не е рекорд все пак осигурява предимство пред доставяните с 3-клетъчни батерии модели (MSI Wind и Acer Aspire One, например). 8,9-инчов вмесо 10-инчов екран също оказва влияние върху потреблението на енергия в положителен аспект.

Останалата част от хардуера е повече или по-малко позната - процесор Intel Atom N270 с тактова честота 1,6 GHz, 1 GB оперативна памет, 120 GB твърд диск, Wi-Fi карта и Bluetooth модул. На корпуса има 3 USB порта, четец за SD (и разни други) карти памет, аналогов извод за монитор и мрежа. Последните два елемента, заедно с куплунга за захранването, са изкарани на задната страна на NB100, от двете страни на батерията. Това определено е хитро решение - така кабелите се пречкат по-малко. На предния панел са намерили място и изводите за слушалки и микрофон. На предния ръб, точно до тъчпада, са разположени прикрити зад тъмна пластмаса светодиодни индикатори за батерията, четене/запис от диска, пусната мрежа/Bluetooth, котио придават много приятен вид на цялостния дизайн.

Екранът, освен че е 8,9-инчов, е с разделителна способност 1024х600 точки (отново никаква изненада) и покрит с гланцов слой, който има досадния навик да добавя известно количество отражения в екрана при ярка околна светлина. Подсветката е светодиодна и осигурява напълно прилични яркост и контраст. Над него е разположена 0,3-мегапикселова Web камера.

Клавиатурата, както може да се очаква, е с намалени размери и едва ли ще е най-удобната за хора с по-едри пръсти. Все пак свикването с нея не отнема много време и след известно време писането тръгва (относително) гладко. Това с което не можах да свикна е лошо надписаните клавиши - както латинските, така и кирилските символи са нанесени с много тъмен цвят върху черните клавиши и разгадаванео им при дори леко приглушена светлина се превръща в мъка.

Тъчпадът е относително малък, но качеството му е на много добро ниво - чувствителността му е добра, превъртането по хоризонтала и вертикала е лесно. Недостатък са двата недоизпипани бутона, които реагират дървено при натискане.

Както може да се предположи, Toshiba са заложили на сигурно и доставят NB100 с Windows XP Home. В комплект към това е добавено и немалко количество софтуер, като например антивирусна и ... софтуер за записване на дискове - нищо че CD тук дори няма къде да се побере. Нека има. Добавени са и помощни инструменти за работа, като например мениджър за безжичните мрежи и Bluetooth устройствата - за съжаление, отново недостатъчно интуитивно направен - трябваше да мине време докато разбера, че връзката с някой рутер става с влачене и пускане, а не с обикновено щракване.

Не мога да не добавя и още една черна точка към софтуерното осигуряване на Toshiba NB100: възстановяването на операционната система става единствено от дадено в комплекта DVD, освен ако не си направите сами USB устройство за инсталиране, но за това няма инструкции. Лично моето очакване бе възстановяването да става от скрит дял на твърдия диск, както при много други модели, но не би.

За щастие на тема производителност нямаше никакви неочаквани събития и резултатите бяха точно според очакванията ми. Както останалите umpc с Intel Atom процесор, NB100 изкара SuperPI 1M за 93 секунди, а CineBench 9.5 теста мина за 2:49 мин. Приемането на сиглана от безжичната мрежа беше в добри граници, макар и да съм виждал по-добри резултати. Приятната изненада дойде от батерията, която ми позволи да изкарам в разнородни задачи пред компютъра 3 часа и 15 минути с едно зареждане - Toshiba са уцелили златната среда при баланса тегло/издръжливост.

В края на краищата Toshiba NB100 остави в мен смесени впечатления - от хардуерна гледна точка компютъра е изпълнен много добре, с лек, но все пак строг дизайн. Вкуса малко развали не особено старателната подготовка на софтуерното обезпечаване - със сигурност ще има неща, които ще ви се иска да промените след инсталацията, но ако така или иначе обичате да настройвате компютъра стриктно по ваш вкус - това едва ли ще е проблем. Все пак Toshiba показа, че не случайно е сред най-силните играчи в бизнес сегмента на мобилните компютри.

Специални благодарности на laptop.bg за предоставянето на Toshiba NB100 за тест.

Финална оценка: 6/10
Цена към момента на ревюто: 798 лв.

Галерия: