Резултати от анкета: До каква сума бихте дали/сте дали за нетбук?

Темата на анкетата явно допадна на голям брой хора, тъй като успя в рамките на 1 месец да събере приличен брой гласове.

Цената на ултрамобилните компютри беше едно от първите неща, които ги разграничи, когато те се появиха на пазара (у нас най-вече в лицето на Asus Eee PC 701). Оттогава насам обаче се забелязва тенденция да се появяват модели, които са с цени около и дори над 1000 лв, а Sony Vaio P струва повече от 2000. Според най-голям брой от участниците в анкетата обаче най-справедливата цена за нетбук е най-ниската - 35% (50 души) са посочили, че ще дадат или са дали максимум 500 лв за такава машинка. С нарастването на цената броя на отговорилите постепенно спада, като до 800 лв биха отделили 11% или 16 души. 1000 лв явно се явява силна психологическа граница - един-единствен човек е посочил този отговор, при това съвсем в последните момента на анкетата - дори имах очакване, че тази графа ще остане празна.

Интересното е, че цените над 1000 лв отново започват да придобиват популярност - прага от 1200 лв (където попада Asus Eee PC S101) е достижим за 5% (7 души), а цели 11% са склонни да отделят и над 1200 лв.

Явно сегментът на ултрамобилните компютри търпи ценово разширение, като флагман ще останат евтините решения, но компаниите, които предложат модели с повече екстри или изработени от по-скъпи материали също ще намерят добър брой клиенти.

Резултатите от анкетата можете да видите ето тук.

Коментари

Според мен няма смисъл да се дават повече от 1000 лева за лаптоп, ако той ще е от средния клас. Единствено, ако си купувам IBM или Apple, бих нарушил това правило. Но останалите лаптопи в ниския клас, така или иначе ги прави една и съща фирма. Дори да се вземе нещо по-скъпо, то ще падне под 1000 лева до 3 месеца, така че по-добре да се изчака или да се купи нещо евтино.

Аз така разсъждавам и до сега съм доволен от избора си.

Още повече, че контекста на тези ултрамобилни машинки е да са евтини и не достатъчно мощни. Аз лично се отбелязах в анкетата с отговор 900 лв - струва ми се, че това е добра граница за добре изработен нетбук. Но в интерес на истината бих обмислил да дам повече пари за нещо наистина качествено и елегантно.

Аз гласувах 500 лева. Това трябва да е цената за масовите нетбуци. В крайна сметка за 1000 можеш да си купиш нормален лаптоп вече. Допълнително в диапазона 500-800 има достатъчно смартфони и PDA устройства с подобна функционалност.
Разбира се ако искаш последния модел цената може да достигне и повече от 500, но смятам че тази цена (без ДДС) е психологическата граница, на която трябва да се пускат нови нетбуци.