Sony Vaio P - малък и евтин, според разбиранията на компанията

След няколко седмици на очакване, Sony разкри своето предложение за търсещите малък и лек компютър. А както можеше и да се очаква - цената му е по-висока от всеки останал модел, който бихме нарекли umpc.

Vaio P е с още по-минималистични размери дори от пърия 7-инчов модел на Asus Eee PC, теглото му също е по-ниско от ултрамобилните решения на другите компании. Всъщност трудно е да се определи дали трябва да бъде наречен "персонален компютър" или "джобен компютър".

Ето и спецификациите на Sony Vaio P:

  • Размери: 244 х 119 х 20 мм
  • Тегло: 635 грама
  • Процесор: Intel Atom Z530 @ 1,33 GHz
  • Памет: 2 GB
  • Диск: 60GB HHDD, 64GB SSD или 128GB SSD
  • Екран: 8 инча, 1600х768 точки
  • ОС: Windows Vista
  • Допълнителни слотове: 2 USB, SD/Memory stick слот, мрежова карта, приставка за външен монитор
  • Възможности за връзка: Wi-Fi 802.11n, Bluetooth, 3G, GPS

Sony ще предлага мъничето с 3-клетъчна батерия, която според компанията трябва да осигури до 4 часа работа, а като опция ще има и 6-клетъчна батерия осигуряваща до 8 часа живот без зареждане.

Интересно е, че екранът на Vaio P е с много висока разделителна способност за 8-инчовия си диагонал, което може би ще доведе до трудности при разчитане на по-дребен текст. От друга страна, една от най-дразнещите черти на 7-инчовите ултрамобилни решения бе, че на екрана може да се визуализира прекалено малко информация.

За да се спести място Sony не са оставили пространство под клавиатурата и тъчпада е заменен от миниатюрен кръгъл бутон разположен между останалите клавиши. Самата клавиатура е също с редуцирани размери, но поне на снимка изглежда достатъчно голяма за комфортно писане.

Не е за пренебрегване и факта, че Sony са побрали и GPS приемник в корпуса на Vaio P, което ще го направи още по-полезен за хората, които искат решение за из път.

Колегите от Engadget.com вече са успели да направят и две филмчета, както и достатъчно количество снимк (няколко от които съм прикачил тук).

Sony са направили още един хитър ход при разработването на модела - компанията всъщност не е пуснала на пазара поредния модел с характеристики като всички останали. Вместо това Vaio P е по-малък, по-лек и в някои отношения - с повече възможности. Така напълно оправдано японската компания иска и по-висока цена за творението си - може стартовата да е около 900 USD, но при добавянето на екстри сумата достига до 1500 USD, което е далеч от термина "евтин".

 

Галерия: 

Коментари

Изглежда идеален за метрото :-)

Да бе, сладък... 1500 USD това означава, че ако изобщо се появи тук ще е поне 3000 лв. За тези пари се купува Mac, или 6 бр. Aspire One

Ахаха, и може да се направи Aspire One клъстер :-)))

Иначе наистина не изглежда зле, ноо... Sony едно си знаят - скъпо и това е!

Първо набързо една поправка. Големия бял бутон, не е бутон, а лост, посочващо лосче или както го знаем трак пойнт. В средата и края на деветдесетте, всеки уважаващ себе си производител на лаптопи го слагаше. След това се самоуважаваше само ИБМ и така до ден днешен. Разликата е, че вече подразделението им Леново (реално е такова) слага и тъчпад, за прецакалите се да го ползват. Но иначе има отделни модели и на други компании. Спомням си едно 12" бижу на ФС преди две-три години (тогава тези бяха най-малки).

Второ-цената. Че някой учудвало ли го е някога какво л*но могат да из*т всеки път? А по качество изобщо не са недостижими. Но е вярно, че това е най-качествения, но само засега, модел от този клас на пазара.

Трето, това не е първия опит на Сони в класа. Интересно е, че когато 2003 М$ анонсира umpc (сегашните реално не отговарят на тяхната визия), Сони изкараха 7" модел, който да конкурира концепцията. Тогава минитюризацията не беше чак такава (като изключим Трансмета, продала технологийте си на Интел, за да ни ги продават като Центрино и Атом) и беше с процесор на Арм.

Колкото и да не харесвам бизнес етиката, по-точно пълната противоположност- безпардонната вулгарност, на Сони, искрено завиждам, на тези, които ще успеят да се докоснат до това малко съкровище (че даже и в паричен израз ;-) ).