Тест: Acer Aspire One 110

Нямах търпение да се появят и у нас 9- и 10-инчовите модели ултрамобилни компютри, преследвайки една-единствена цел – да ги тествам, сравня и разбира се, да опиша това, което съм видял.

И така, изчаквайки търпеливо да се изнижат дните на месец Юли, дойде момента в който в ръцете ми се озова първия кандидат за тестване – Acer Aspire One. Въпреки, че всеки знае, че това е компютър с минимални размери, не може човек да не се очуди, когадо му връчат малката опаковка – наистина ли има компютър в нея?

Наистина има.

В конкретния случай – красив тъмносин Acer Aspire One 110 оборудван с 8,9-инчов екран с разделителна способност 1024х600 точки, процесор Intel Atom N270 работещ на 1,6 GHz, 8 GB SSD място за съхранение на данни, 512 MB оперативна памет. Параметри, напълно достатъчни за ежедневните задачи, които в действителност през повечето време поверяваме и на преносимите компютри с „нормални“ размери.

Спецификациите на мини-компютъра се допълват от адаптор за безжична мрежа, който може да се спира чрез бутон на корпуса, 0,3 Mpix Web камера и два слота за карти памет. Двата слота формират и една от най-интересните черти на Aspire One. Единият от тях е специално предвиден да се използва за лесно разширение на наличната вътрешна памет. Така от 8 GB паметта лесно може да се удвои, на съвсем приемлива цена.

Екранът е добре закрепен на две панти, които при отваряне леко го отдалечават от основата, отваряйки повече място. Направен е с допълнително покритие, което въпреки, че повишава яркостта, аз не тача особено поради факта, че в него отраженията от околния свят са много по-силни и дразнещи, отколкото при екраните с матови покрития.

Този модел се предлага с 3-клетъчна батерия с капацитет 2200 mAh, която позволява общото тегло на машинката да се задържи под 1 кг, макар и с цената на по-ниска продължителност на автономна работа. По-нататък ще обърна подробно внимание на издръжливостта на батерията.

Клавиатурата едва ли някога ще е от най-силните черти на мини компютрите, но размерът на тази на Aspire One позволява удобно писане след кратък период на адаптация. Лично аз я предпочитам пред по-сбития вариант на Asus Eee PC 901, но трябва да призная също и че отстъпва пред още малко по-големия вариант на MSI Wind.

Хареса ми фактът, че Entrer и Backspace бутоните не са непосредствено един над друг, както и фактът, че минимално количество фукции са превърнати в клавишни комбинации – запазени за Page Up и Page Down бутоните, а само Home и End се натискат в комбинация с клавиша Fn. Моделът, който престоя у мен няколко дена бе и с надписани по БДС клавиши. Удобно ми бе да държа Aspire One с две ръце и да пиша само с палците - всички клавиши се достигат лесно, а така може да се пише и "на крак", ако се наложи.

Няколко думи и за тъчпада – макар и да е много малък, бързо се нагодих към него и чувствителността му, която е малко по-висока от обикновеното за стандартен преносим компютър. С двата странично разположени бутона също се свиква да се работи лесно, въпреки, че хората, които обичат да оперират с тъчпада само с една ръка ще трябва да се примирят и от време на време да използват и втората.

Ето и какво друго има по корпуса на Aspire One: Изводи за микрофон и слушалки, 3 USB (два от дясната страна, един от лявата), споменатите два четеца за карти памет, D-Sub извод за външен монитор, мрежова карта. Разбира се, има и дупка за заключване чрез Kensington Lock.

Въпреки, че по-нагоре написах, че характеристиките на мини компютъра ще задоволят изискванията на обикновените ежедневни офис задачи, нека отделя още малко внимание на хардуера на машинката. Работещия на 1,6 GHz процесор се представя добре позволявайки гледане на филми, сърфиране из интернет, писане, електронни таблици и други. При многозадачна работа започва да се задъхва, но 3-4 отворени приложения се държат прилично. При Acer Aspire One използваните 512 MB оперативна памет могат да се сторят недостатъчни на някого, затова нека ви успокоя - на дънната платка има и един допълнителен слот за памет, който макар и трудно достъпен, прави възможен един евтин ъпгрейд.

Флаш диска също може да се подменя, макар и с някои ограничения - трябва специално да търсите по-тънък модел, тъй като в корпуса не е предвидено достатъчно място. Обявените малко по-късно модели, работещи с Windows и оборудвани с обикновен 2,5-инчов диск са с леко променен корпус именно с цел да го поберат. Ако в крайна сметка 8 GB диск са ви недостатъчни - можете да огледате пазара и за по-големи SSD решения, макар и на по-висока цена.

Най-бързия начин за разширение на паметта обаче си остава допълнителния слот за SD карта, а като се има предвид и до каква степен са поевтиняли моделите с високи скорости на трансфер - 8-те гигабайта за нула време могат да се превърнат в повече от 20.

В софтуерно отношение, както и Eee PC така и Acer са решили да предложат един напълно готов за използване продукт - като смартфон идващ с базови приложения за текстообработка, таблици, документи, органайзер и т.н.

Операционната система, която Acer са решили да използват в този модел е Linpus Lite. Това е Linux дистрибуция (ако трябва да се пояснява), която от своя страна е базирана на Fedora 8. Последното се оказа много добра новина, защото позволява да изтегляте допълнителен софтуер по желание директно от хранилището на Fedora 8 или от допълнителни хранилища, като livna.org.

Сама по себе си стандартната инсталация включва всичко необходимо за да започнете веднага да използвате ултрамобилната машинка – включени са стандартните офис приложения (от пакета OpenOffice), браузър (Firefox), e-mail клиент, както и клиент за обмен на моментални съобщения; календар и организатор за адреси; приложение за управление на мултимедийни файлове и лесно разглеждане на снимки; специално приложение улесняващо неимоверно боравенето с различни мрежи (жични или безжични); Adobe Reader 8. Програмите не покриват абсолютно всяко хрумване на потребителите, но все пак - това е Linux на x86 архитектура - в интернет лесно ще намерите приложението, което ви трябва.

Единственото нещо, което ще спре буйния порив за използване на родния ни български език е, че българска клавиатурна подредба изобщо не може да бъде намерена из настройките на Aspire One. За съжаление усилията на Acer за момента не включват прекалено много локализиране за нашия пазар - ограничава се до българските букви по клавиатурата (което пак не е малко - на MSI Wind и тях ги няма).

Как се решава проблема? Не достатъчно лесно, но и не достатъчно трудно. Всеки, който използва Linux веднага би се насочил към конфигурационния файл на X сървъра, но в Linpus нещата стоят малко по-различно и въпросния файл се генерира при всяко стартиране на машината. Така че за редакция е друг файл, който се открива лесно и коригира бързо. Анализа и закърпването на положението ми отне не повече от час-два, а за да направите всичко сами погледнете тази тема във форума.

Инсталация на Windows XP също е възможна, но непрепоръчителна - нито от мен, нито от Acer. Машинката е ценово оптимизирана, което е попречило на инсталирането и на по-бърз диск. Ако инсталирате Windows XP най-вероятно ще се тормозите с бавната скорост на работа. Правете го на собствен риск.

Стигнахме и до общите впечатления от работата и няколко теста.

Операционната система (Linpus) е оптимизирана добре и работи бързо. Стартирането на компютъра също отнема минимално време, като често дори не може да се направи разлика дали той се пуска или излиза от Stand By режим. Ако използвате компютъра на батерии, възможно е да се насладите и на 3 часа автономна работа, но ако не използвате Wi-Fi картата или не гледате филм. Най-реалистично при сърфиране е да очаквате около 2:30 часа работа.

За проверка на производителността на процесора пуснах SuperPI с 1M и получих резултат 92 секунди. Имайки предвид процесора, определям това като напълно задоволителен резултат.

В ергономично отношение Aspire One 110 се представя добре - не грее много, а вентилаторът, който го охлажда е тих и почти не се чува. Екранът е с добър хоризонтален зрителен ъгъл, но не толкова добър вертикален. LED подсветката осигурява достатъчни яркост и контраст.

Като цяло ултрамобилния компютър е отлично проектиран и произведен. Малките размери и отличния дизайн превръщат Acer Aspire One в отлична покупка - особено ако не ви се мъкне 3-килограмов компютър в обемиста чанта.

Специални благодарности на ASBIS Bulgaria за предоставянето на Acer Aspire One за тест.

Галерия: