Тест на Linux дистрибуции за нетбук

Един от проблемите при ултрамобилните компютри е, че съвместимостта им с х86 архитектурата предполага огромен избор от операционни системи и програми, които да се използват. Ако човек иска да направи крачка встрани от Windows XP и погледне Linux вече наистина може да се обърка с множеството различни дистрибуции.

За да внесе малко яснота в морето от разнообразия, tuxradar.com пусна преглед на няколко Linux дистрибуции, които са разработени за нетбук машинки. Сред разгледаните варианти са Xandros, Pupeee, eeexubuntu, gOS. Според текста, предварително сито за дистрибуциите е била тествата машина - Eee PC 701 - тъй като разполага с малък 7-инчов екран и скромната разделителна способност 800х484 точки.

Резултатите от груповия преглед - на tuxradar.com. Приятно четене!

Коментари

Според мен Ubuntu си върви много добре на мъничетата, както и баща му Debian. Eeexubuntu просто вече е излишно, а оригиналното Xandros, честно казано не става за нищо.

Защо не сте изпробвали Ubuntu Netbook Remix? Може би едно от най-интересните решения за в момента (по мое мнение).

UNR

Много просторно ревю на Ubuntu Netbook Remix има отново на tuxradar.com (ето връзка). Иначе е наистина много добър вариант при това с цялата поддръжка от страна на Canonical и Ubuntu общността, което си е бая значим фактор.

Знаете ли...? Много ми е чудно какво толкова имате против преинсталирания Xandros на EeePC... Да си призная, аз също съм си минал през този период. Но в продължение на вече 8-9 месеца ползуване на моя нетбук (901) и изпробване на 2-3 дистрибуции плюс XP, твърдо си ползувам него (Xandros). Изключвам Win, който за мен не е алтернатива, предпочитам да имам пълноценно функционираща система, не толкова от гледна точка на най-новия софтуер, който можете да си представите, а откъм добре работеща машинка... Предпочитам да ми работят всички клавиши, включая функционалните както е предвидено (напомням че след 901 нагоре има допълнителни); когато затворя капака нетбука да минава в suspend без проблем, а също така и да се "събужда" по същия начин, без човъркам wi-fi, звук и прочие за да заработят отново; клавиатурната подредба да е съответната на щампованата; мога да добавя много друго...
Звучат ми несериозни обвиненията, че е беден откъм софтуер - еми има Asus Download ( или CNR), инсталирате си каквото искате. Какво толкова допълнително ви е необходимо на машинка, като нетбук? ТОВА НЕ Е МАШИНА ЗА СЪЗДАВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕ, А ЗА ПОТРЕБЯВАНЕ НА ТАКОВА !!! (думи на CEO-то на Asus). GIMP го има на CNR, но да ме прощавате, на това малко дисплейче какво толкова ще редактирате?
Повечето Linux-маниаци са като шило в торба... Но всички просто забравят една елементарна истина - това е първата машинка, която се ПРОДАВА с пълноценно работеща, специално разработена за нея Linux-дистрибуция !!! Всички се завайкаха, че Linux се сви до 10% от пазара на нетбуци... А в крайна сметка повечето от нас, освен пренебреженние, не демонстрираха нищо повече към продукта, който предложиха Asus и Xandros. Много жалко...

Не хаби прекалено много нерви по темата, delafer.

Лично аз нямам нищо против Xandros или Linpus, или Ubuntu, или която и да е друга дистрибуция. Единственото, което ме дразни е, че дистрибуциите вече са над 10! Десет! А не е лесно да обясниш на някой, който иска просто да си използва компютърчето, че всички идват с Linux, ама все има разни разлики - при интерфейс или настройки... Защото хората си казват "Да, ама при Windows навсякъде е еднакво." и са прави. Единственото, което пречи на Linux в конкретната ситуация е ... са ... самите Linux-и (дистрибуциите). В интерес на истината, залагам много на Moblin - дано поне няколко компании да видят в него солидна основа за ОС за техните модели.

Slackware не е много популярна при нетбуци и джобни компютри ,но има добра съвместимост и жалко, че сега повечето хора използват "нови и лъскави" дистрота, които просто лесно се чупят....

И Slackware, и Debian и още разни такива дистрибуции не са особено популярни сред мъничетата, но да съм честен - не ми е и особено жал по 1 причина: това все пак са сървърни дистрибуции и аз самия не бих искал да се разводняват с прекалено много оптимизации за мобилни компютри.

Те си работят, при това много добре, но все пак - нека да си останат тежката артилерия :-)