ThinkFree пуска оптимизиран офис пакет

ThinkFree, компания, която е позната с онлайн офис пакета си, реши да пусне негова специална версия за ултрамобилни компютри с екрани от 7 до 10 инча. Така компанията се надява да възвърне позагубените си позиции на пазара на интернет офис пакетите.

В момента двата сериозни конкурента за офис работа при ултрамобилните устройства са MS Office и OpenOffice. Фокусирайки се в тази група компютри, ThinkFree действително отправя добро предложение - макар не безплатно, но на цена далеч по-ниска от тази на MS Office - 49,95 USD за обикновен лиценз.

Има и още едно предимство, крайно важно за малките устройства - мястото, което изисква ThinkFree Mobile на диска е около 80 MB (без да броим инсталацията на JAVA), докато безплатния OpenOffice се разполага на 440 MB, а MS Office 2007 - на цели 1,5 GB при типична инсталация. Като се има предвид, че много модели разполагат с място за съхранение на данни под 20 GB, по-малкия обем на инсталацията може значително да наклони везните към някой продукт.

Приложението е достъпно за Linux, Windows и Mac и специално пригодено за работа при разделителна способност 1024х600 точки - масово използваната при umpc моделите в момента. Компанията изтъква и факта, че е оптимизирала пакета си и за бързодействие, но това, разбира се, следва да се провери щателно.

ThinkFree вече набира и съмишленици сред производителите на umpc - според информация в Computer World Fujutsu-Siemens са подписали договор за доставка на компютри с предварително инсталиран ThinkFree Mobile пакет, като клиентите ще получат и 2 GB място за съхранение на документи в интернет (регулярните потребители получават 1 GB при създаване на акаунт).