Windows 7 може да се окаже идеален за umpc

Въпреки, че няма как да не отбележим факта, че Microsoft повтори позната грешка с пускането на Vista - ситуацията отчасти напомня безславния Windows ME - компанията поне съомява относително бързо да коригира гафовете си. И в момета, въпреки натрапването на множеството версии на Vista, потребителите предпочитат XP и очакват с нескрита надежда следващата версия - Windows 7.

Задаващата се догодина операционна система ще е способна да върви гладко и на ултрамобилни решения, но това не е всичко. Далеч по-важното за мъниците с ограничени по капацитет батерии е факта, че Microsoft хвърля немалки усилия за да подобри работата на батерии. Хубав материал по темата има на сайта techradar.com.

Според статията (която всъщност е фокусирана върху мобилните компютри като цяло) Microsoft ще подсигурят възможността за изключване на устройствата, които в момента не се използват, дори и компютъра да не е в спящ режим - така разни неактивни USB устройства, Wi-Fi картите и SATA дисковете ще бъдат приспивани, ако не се използват в момента. Отделни ядра от многоядрените процесори също ще могат да бъдат деактивирани - надявам се двуядрения Atom да предоставя тази възможност.

От чисто софтуерна гледна точка, системния таймер ще бъде с по-дълъг интервал от 15 мс, докато сегашния е с интервал 1 мс. Това ще доведе до около 15% по-малко изисквана енергия за поддържането му. Microsoft ще окуражава разработчиците на софтуер да изоплзват по-разумно различните услуги (services) и да ги стартират при нужда, а не заедно със зареждането на операционната система. Така ще се спести тяхната обработка и ще се намали използваното процесорно време, следователно и използваната енергия. Много по-малко задачи ще имат "правото" да събуждат компютъра, а също така много активни процеси няма да пречат на потъмняването или изгасването на екрана.

Ако сте жадни за още информация - погледнете самата статия (англ.)

Бъдещето изглежда обнадеждаващо - както казах, Microsoft поне знаят как да коригират относително бързо грешките, които допускат.