Windows 7 може да се окаже идеален за umpc

Въпреки, че няма как да не отбележим факта, че Microsoft повтори позната грешка с пускането на Vista - ситуацията отчасти напомня безславния Windows ME - компанията поне съомява относително бързо да коригира гафовете си. И в момета, въпреки натрапването на множеството версии на Vista, потребителите предпочитат XP и очакват с нескрита надежда следващата версия - Windows 7.

Задаващата се догодина операционна система ще е способна да върви гладко и на ултрамобилни решения, но това не е всичко. Далеч по-важното за мъниците с ограничени по капацитет батерии е факта, че Microsoft хвърля немалки усилия за да подобри работата на батерии. Хубав материал по темата има на сайта techradar.com.

Според статията (която всъщност е фокусирана върху мобилните компютри като цяло) Microsoft ще подсигурят възможността за изключване на устройствата, които в момента не се използват, дори и компютъра да не е в спящ режим - така разни неактивни USB устройства, Wi-Fi картите и SATA дисковете ще бъдат приспивани, ако не се използват в момента. Отделни ядра от многоядрените процесори също ще могат да бъдат деактивирани - надявам се двуядрения Atom да предоставя тази възможност.

От чисто софтуерна гледна точка, системния таймер ще бъде с по-дълъг интервал от 15 мс, докато сегашния е с интервал 1 мс. Това ще доведе до около 15% по-малко изисквана енергия за поддържането му. Microsoft ще окуражава разработчиците на софтуер да изоплзват по-разумно различните услуги (services) и да ги стартират при нужда, а не заедно със зареждането на операционната система. Така ще се спести тяхната обработка и ще се намали използваното процесорно време, следователно и използваната енергия. Много по-малко задачи ще имат "правото" да събуждат компютъра, а също така много активни процеси няма да пречат на потъмняването или изгасването на екрана.

Ако сте жадни за още информация - погледнете самата статия (англ.)

Бъдещето изглежда обнадеждаващо - както казах, Microsoft поне знаят как да коригират относително бързо грешките, които допускат.

Коментари

Това НИКОГА няма да стане. Microsoft имат договори с хардуерни компании и имат интерес тяхната боза да е колкото се може по-тежка, следователно - енергоемка. Има си Linux, не мога да разбера защо хората още се мъчат с Windows, .NET и подобни творения на комерсиализма.

M$

Може всичко да се каже за тях, но не и че са глупави. Който не е гледал "Микрофон и мишка" от вчера в понеделник ще бъде качен на retv и да го гледа.

Кърти, какво им пречи да направят още една версия, която да е само за този сегмент и да е орязани възможности. Те и на Вкиста имат такава "стартова" версия, само дето е прекалено орязана и глупаво рекламират за третия свят. Сега предлагат ХП само за тях и специфични пазари. Смешно шестгодишна ОС за нещо напълно ново, за което грам не е оптимизирано.

Всичко биха направили от М$, но не и да загубят пазарен дял, който става все по-значителен. Във вестник "Пари" от петък пишат как делът на лаптопите тази година е 64% срещу 52% миналата, като отбелязват 40% растеж, най вече за сметка на неттопите, което прави и Асус доставчик номер едно в света.

Интел се надяват нишата да умре, като някаква мода, защото не отговаря на тяхната "класмейт визия" но пазара ги опровергава.

М$ е яко притисната от МАЦ на домашния пазар, не могат да си позволят в още една ниша да се настани и то сериозен конкурент, при това една значително и масово нарастваща ниша. Ако бъдат изгонени от нея, това ще е сигнал и стимул да загубят и други пазари. Това подкопава монопола им и за ефекта на доминото е въпрос на време.

Така, че Кърти не съм съгласен с мнението ти. Всъщност много искам М$ да го направят, защото не ползвам вкъщи тенни продукти, а ще съм щаслив и на работа да не се занимавам с тях ;-)

Повече по темата плюс видео:
Windows 7 build 6801 инсталиран на Lenovo IdeaPad S10