5,8% от нетбуците са с дефект след първата им година

Според изследване на Square Trade, 5,8% от нетбук моделите дават дефект преди да навършат 1 година и се връщат при производителя за гаранционен сервиз.

Както става явно от тази статия на digitaltrends.com, ултрамобилните машинки не са шампиони по издръжливост - факт, който едва ли учудва някого, имайки предвид и цената им. Докато 5,8% от тях дават дефект, върнатите към сервиза традиционни мобилни компютри от долния ценови сегмент са 4,7%, което се равнява на 20% по-висока надеждност, а по-скъпите (premium) модели показват с до 40% по-висока издръжливост, или едва 4,2% от тях имат нужда от отстраняване на производствен дефект.

Square Trade поема допълнителна гаранция върху техниката на своите клиенти. Изследването на компанията се базира върху гаранционните планове на 30 000 мобилни компютъра, които компанията обслужва. Изследването не претендира за пълна представителност, но най-положителната му черта е, че е базирано на напълно реални данни.

Според същите данни, най-здрави се оказват продуктите на Asus, Toshiba и Sony, следвани от Apple, които заемат 4-то място.