Apple iPad - новото лице на ултрамобилните устройства?

Вече три дни светът се вълнува от пръкналия се Apple iPad и доколко той е добър и пригоден за ежедневни задачи. Разбира се, вълнуват се и производителите на ултрамобилни компютри, защото устройствата на Apple винаги носят потенциала да се превърнат в пазарен хит.

Дали iPad ще съумее да направи същия фурор както iPod при музикалните устройства и iPhone при телефоните? Възможно е.

Нека като за начало да хвърлим око на спецификациите на таблета: Apple iPad е таблет с 9,7-инчов екран, направен с IPS матрица и чувствителен на многоточков допир. Работи с ARM-базиран процесор разработен от Apple и наречен A4 с работна честота от 1 GHz. Мястото за съхранение на данни започва от 16 GB и за момента са обявени версии и с 32 GB и 64 GB. Поддържа се Wi-Fi 802.11n и Bluetooth 2.1, като опция ще се доставя и с 3G свързаност. Вградени са компас и акселерометър. Теглото е 680 гр, а батерията ще издържа до 10 часа (по думи на производителя).

Друга приятна черта е, че има пълна съвместимост между приложенията за iPhone и новия iPad. Така новото устройство стартира с голямо множество от приложения, много от които вече са залегнали в съзнанието на потребителите.

Цената за най-ниския вариант на iPad ще е 499 USD (у нас - кой знае), а 64 GB-ова версия с 3G модул ще е 849 USD. За 29.99 USD на месец пък ще може да се ползва неограничен план за интернет и самото устройство.

Разбира се, Apple ще пусне и множество аксесоари, като първия пример за това е клавиатура за която се закрепва таблета за да позволи по-лесно въвеждане на текст. Цената - 69 USD.

До тук всичко звучи добре, но веднага след излизането на iPad на бял сват се появиха и критичните мнения. Ето само част от тях: iPad няма вградена камера, има само един конектор - за връзка с докинкг станция или споменатата клавиатура, изработено е в "морално остарелия" формат 4:3, но най-вече - няма да позволява многозадачност, т.е използвате или само браузъра, или само гледате филм.

Някои от тези недостатъци изглеждат доста разочароващи, но действително ли Apple не са се справили със задачата? Според мен - не е така. Apple е компания, която се подготвя сериозно преди да пусне продукт на пазара и гледа да не реже сама клона на който седи. Изброените недостатъци със сигурност ще са спънка за определен брой потенциални потребители, но явно компанията ще разчита много повече на хора, които искат семпло за употреба устройство, което да е лесно преносимо и в голяма степен ще замени размъкването на мобилен компютър.

В ежедневната употреба на таблет с относително ограничени изчислителни ресурси явно еднозадачността ще бъде достатъчна - поне на първо време. Много вероятно е Apple да са искали по този начин да увеличат и живота на батерията - оставяйки само едно приложение, което да тормози процесора в даден момент.

Значителен дразнител ще се окаже липсата на USB по корпуса или други познати конектори - отново ще се прибегне до закупуването на специфични за модела аксесоари, но за съжаление това е до болка позната хватка на по-големите компании - накарай потребителите да дадат една сума за устройството и ако може - два пъти повече за аксесоари. За съжаление този начин на работа едва ли ще можем да изкореним някога - та за момента дори не можем да се доберем до единен стандарт за зарядни устройства!

Най-сериозния фактор за раздвижване на пазара на ултрамобилни компютри обаче (напълно според очакванията) се оказа цената - според много анализатори сравнително ниската цена за първата версия ще накара много производители, които подготвят таблети да преразгледат своите цени, за да пуснат устройства с цена по-ниска от тази на Apple iPad. Известно количество хора, които са се насочили първоначално към някой нетбук също ще преосмислят решението си.

За разлика от iPod и iPhone, за момента таблета на Apple не изглежда толкова революционно устройство - по-скоро е едно логично допълнение към серията удобни устройства на компанията и към примамливата ниша на ултрамобилните решения. И след като вече имаме идея какво е iPad в първоначалния си вид, остава да си зададем въпроса "с какво Apple ще го подобрат след някой и друг месец?".

В добавка, ето връзка към liliputing.com, където има достатъчно снимки на iPad и информация.