Asus ще продаде 5 млн umpc тази година, а MSI - поне 300 хиляди

Разлика в мащабите.

Добре знаем, че Asus от доста време произвеждат мобилни компютри и се чувстват комфортно на този пазар, но очакванията за общите продажби на Eee PC са доста смели - през тази година компанията има за цел да продаде 5 млн броя. Имайки предвид, че Asus притежават солидно времево предимство и за разлика от конкурентите си (с изключение на HP) вече стабилно са на umpc пазара, тази цифра изглежда реалистична.

От своя страна, MSI Wind едва сега се появява за предварителни поръчки, а реалните доставки се очакват около средата на лятото. MSI има за цел да пласира поне 300 000 мини лаптопа тази година, като план максимум е половин милион. Все пак тази цифра ще е значителна помощ за общите продажби на мобилни компютри, които компанията се надява да доведе до над 2 млн броя.

Съдейки по пазарните проучвания, сочещи че общия пазар на ултрамобилни компютри тази година ще наброява малко над 10 млн броя, другите компании, обявили мини модели, също би трябвало да се задоволят с продажби от под 1 милион броя. Може би единственото изключение ще е HP, тъй като компанията реши да не чака процесора Intel Atom а пусна своя Mini Note с процесор от VIA и вече няколко месеца успешно се конкурира с Asus.