Computex 2008: триумф на Intel Atom и umpc

Изглежда че тазгодишното изложение в Тайпе, Тайван - Computex 2008 - ще се превърне в меката на ултрамобилните устройства. Intel обявиха търговската наличност на Atom процесорите, а само преди няколко дни и VIA показаха на света най-новия си енергоефективен процесор Nano.

Резултатът е, че на това изложение фирмите се надпреварват да представят своите umpc решения и да се борят за вниманието на посетителите и клиентите. Можем да твърдим, че Computex 2008 всъщност ще даде началото на битката за надмощие в ултрамобилния сектор.

Ето подборка на новините с връзки към тях. плюс по-интересни снимки, събрани тук.

На първо място: Acer Aspire One - снимки и детайлна информация от Engadget;

Интересна новина ми се струва и първия обявен ултрамобилен компютър, базиран на VIA Nano процесор от тайванската фирма TongFang с 10-инчов екран и 1,2 GHz процесор -- aving.net.

Не липсва интерес и към MSI Wind, макар че вече в интернет прочетохме няколко теста и може да се каже, че с него сме запознати детайлно. Остава ни само да го хванем в ръце! Информация от Liliputing.com, Engadget.

Gigabyte се представя с много интересен продукт - мини лаптоп, превъплащаващ се в таблет и вървящ с Windows Vista или Ubuntu. M912 се очаква да е с цена около 660 USD в САЩ. Информация от Engadget.

AMD също има желание да се включи сред ултрамобилните компютри, но за момента присъствието е вяло. Компанията не е обявила официално ултрамобилна платформа, но на изложението са били забелязани поне два модела с процесори от AMD - umpcportal.com и aving.net.

И накрая, но не по важност, трябва да се спрем и на премиерите на "основателя" на umpc сегмента във вида в който го познаваме днес - Asus. Компанията представи Eee PC 901, базиран на Intel Atom, а също и по-голямата версия с 10-инчов екран - Asus Eee PC 1000. Информация от liliputing.com, engadget.com, upmcportal.com (видео), aving.net и къде ли още не :-)

Очаквайте още новини и коментирайте свободно!

 

 

Галерия: