Dell Inspirion Mini 12 вече е на пазара

Новият Dell Mini вече е на пазара, но .. за момента само в Япония. Компанията е решила да развие улпрапортативния сегмент, като навлезне в територията на досегашните най-скъми мобилни компютри - тези с 12-инчов екран.

Dell Inspirion Mini 12 запазва ниското тегло, като с 3-клетъчна батерия то ще е 1,23 кг, а останалата част от хардуера ще е много подобна на познатите ни до момента предложения - Intel Atom процесор N270 на 1,6 GHz, 1 GB памет, 60 или 80 GB диск за съхранение на данни. Най-значимите подобрения обаче разбира се са по-голямата клавиатура и по-големия екран. 12,1-инчовия дисплей е с висока яркост и разделителна способност 1280х800 точки - или толкова, колкото сме свикнали стандартно да имат лаптопите. По-големия размер на корпуса позволява да се вгради по-голям тъчпад, което допълнително улеснява работата. Dell са се хванали и на хорото "колкото по-тънко - толкова по-добре" и са събрали елементите в максимална дебелина на корпуса под 2,5 см. Спрямо плъзналите до момента в интернет снимки, това е един от най-елегантните бюджетни лаптопи - HP вече има сериозна конкуренция на тема дизайн!

Не всички новини обаче са така прекрасни - Dell ще предлагат стандартно Inspirion Mini 12 с 3-клетъчна батерия с капацитет 2400 mAh, която според тест, публикуван на apcmag.com издържа около 2,5 часа работа. Dell ще предлага и опционална 6-клетъчна батерия, която би трябвало да удвои времето за автономна работа. Оперативната памет също има слабо място - максималният й обем е 1 GB и това не позволява бъдещ ъпгрейд.

В момента на обявяването Inspirion Mini 12 се предлага с ОС Windows Vista Home Basic, но след като MicroSoft смекчи условията наскоро, няма пречка модела да започне да се предлага и с Windows XP. Вариант с Ubuntu Linux също трябва да се появи на пазара.

До един месец компютъра трябва да прескочи границите на страната на изгряващото слънце и да дебютира и в САЩ - при това на доста примамлива цена от около 600 USD. При това положение сегмента на 12-инчовите мобилни решения може да претърпи сериозно преобразяване.

В Интернет вече има и две бързи ревюта:

  • apcmag.com - с доста снимки и информация
  • laptopmag.com - още няколко снимки и още малко информация

В engadget.com по темата има и още няколко интересни връзки, включително и интервю, посветено на Inspirion Mini 12.

(снимки: Dell, apcmag.com)

Галерия: