HP пусна в продажба Mini 1000

Без много приказки и радвайки се на досегашните успехи, HP обнови своя ултрамобилен компютър и пусна на пазара Mini 1000. Със сигурност това е новото бижу на пазара - красив и с подобрена функционалност, HP са се съобразили с почти всичко, което е било критикувано.

Най-зебележим разбира се е дизайна - макар формата да не е променена значително, HP са решили да минат към изцяло черен корпус, запазвайки размера и комфорта на клавиатурата и заместващия мишка тъчпад. Екранът вече е 10-инчов (но се предлага и вариант с 8,9-инчов), но за съжаление с намалена разделителна способност спрямо MIni-Note 2133 - сега тя е стандартните за класа 1024х600 точки, докато в предишната версия беше 1280х768 при диагонал 8,9 инча. За щастие, качеството на екрана изглежда много високо.

Другата голяма новост е подмяната на централиня процесор от моделите на VIA към доминиращия Intel Atom - като модела за момента е единствения наличен - N270 на 1,6 GHz. Оперативната памет ще варира от 512 до 2048 MB, но ако искате Mini 1000 с Windows XP ще бъдете ограничени до 1 GB поради изискванията на компанията от Редмънд. Дисковете ще са 8 или 16 GB SSD или 60 GB с магнитни плочи. Подобно на Acer Aspire One, мястото за съхранение може да се разшири с външна памет, която компанията нарича HP Mini Mobile Drive. Батерията е 3-клетъчна и за момента няма точна информация за това колко издържа, но се очаква да е около 2,5-3 часа.

Освен Windows XP ще има версия и с Linux дистрибуция, базирана на Ubuntu. HP са решили да добавят още малко софтуер към първоначалната окомплектовка и Mini 1000 ще идва и с MS Works, ако изберете опцията за Windows XP при покупка.

engadget.com вече са успяли да се доберат до едно такова HP и имат бързо ревю и снимки на модела - ако ви е интересно - погледнете тук.

Цената на която може да се намери базовата (най-орязана) конфигурация е 399 USD, но дори и на сайта на HP препоръчителната конфигурация е на цена 525 USD.

Галерия: