Intel Atom N470 ще работи на 1,83 GHz

Както е известно, в началото на следващата година очакваме да видим новото поколение на процесорите със свръхниска консумация на енергия от серията Atom на Intel. Тези процесори ще носят обозначението N4x0, като за сега най-ясни са два модела - N450 и N470.

Най-очакваното от всеки нов процесор разбира се е повишена производителност и Intel със сигурноат са се постарали в тази насока. По-интересно нововъведение обаче е интегрирането на видеоконтролера  и контролера за връзка с паметта в ядрото на самия процесор. Така на практика се елиминира нуждата от целия северен мост в системата, което ще доведе до икономии на място, отделена топлина и ще улесни дизайна на дънните платки.

С вградени графично ядро и контролер на паметта ще са и двата модела. По-слабияот тях - N450 - ще работи на 1,66 GHz, докато N470 ще е с тактова честота 1,83 GHz и честота на системната шина 667 MHz. Чиповете от N серията ще си останат едноядрени, но пак ще включват HyperThreading.

По отношение на отделената топлина N470 прави на пръв поглед стъпка назад - ще отделя 6,5 W енергия, спрямо 2,5 отделяни от N270. Въпреки, че това е над 2 пъти повече, липсата на отделен северен мост ще бъде добра компенсация.

Нямам търпение новите процесори Atom да се появят на пазара - тоталната доминация на N270 прави пазара малко сив, не мислите ли?