Lenovo IdeaPad S12 ще е с опция за VIA Nano

Пуснатия за предварителни поръчки нов модел на Lenovo - IdeaPad S12 - се появи на корпоративната страница с интересна опция - централен процесор VIA Nano. До момента ултрамобилните компютри на Lenovo се предлагаха единствено с Intel Atom.

Новият IdeaPad е поредния модел, който ще разшири нетбук "кръгозора", отхапвайки от пая на стандартните преносими компютри - той ще е с 12,1-инчов екран с разделителна способност 1280х800 точки. Въпреки, че ще се предлага и с VIA Nano, моделът ще може да се купи и с широко използвания в момента Intel Atom N270. Оперативната памет ще остане 1 GB, дискът - 160 GB, безжичната мрежа ще поддържа стандартите b и g. Захранването ще идва от 6-клетъчна батерия.

Процесорът на VIA (Nano ULV 2250) ще работи на 1,3 GHz и 800 MHz шина и има два пъти по-голям кеш от Atom - 1 MB. Ако той е поместен в системата, това означава, че ще се използав и различен чипсет, за който обаче до момента няма информация. Известно е единствено, че видеоподсистемата ще е базирана на Chrome9 HC3 ядрото. И двата компонента - процесорът и видеокартата - се очаква да покажат по-висока производителност от Intel Atom N270 и вървящата с него графика GMA 950.

Всичко това е придружено от още една добра новина - цената на Lenovo IdeaPad S12 с VIA Nano е 449 USD за САЩ, което е с 50 USD по-ниско за версията с Intel Atom. Ако имате интерес - погледнете страницата на продукта.