MeeGo 1.0, ама бета

MeeGo - Linux проектът на Nokia и Intel набира скорост и вече дава плодове: първата бета версия на операционната система се появи на сайта и е достъпна за сваляне.

Ако сте следили развитието на Moblin, няма да откриете много нови неща в новата операционна система, като тя продължава да изглежда все така добре и лесна за употреба. Явно с цел по-голямо бързодействие е взето и решението браузърът да се замени от Firefox на Google Chrome, който в крайна сметка може да се окаже че пасва по-добре на маломощни устройства (таблети например).

Голямата новост е MeeGo 1.0 бета за смартфони. Разбира се, най-много работа тук изисква изграждането на потребителския интерфейс по начин удобен за използване на малките екрани на телефоните. В общи линии разработчиците са успели да запазят същия генерален принцип на навигация, както и в нетбук версията на MeeGo - основен екран с различни зони, които се избират с помощта на едно натискане. Снимки от мобилната версия може да видите на сайта carrypad.com.

Ето едно видео, което демонстрира MeeGo на нетбук по време на IDF 2010:

MeeGo 1.0 бета е достъпен за сваляне от официалния сайт на проекта. Ако някой има време и си поиграе с него на нетбука си - нека сподели мнение.