Moblin v2 Alpha 2 Linux се появи

Linux дистрибуцията Moblin, която Intel разработва с цел да работи специално на ултрамобилни устройства (най-вече задвижвани от Atom процесори) вече има втора алфа версия. Целта на създаваната нова дистрибуция е да върви максимално бързо  на не чак толкова мощния хадруер, наличен в днешните umpc.

Moblin се движи напълно в крак с послените новости в Linux света - дистрибуцията използва ядро версия 2.26.29-rc7,оборудвана е с Gnome 2.26 RC и Xfce 4.6 графични среди, добавени са редица драйвери за срещаните при ултрамобилните компютри жични и безжични мрежови адаптери. Новата алфа версия разширява поддръжката за различни модели ултрамобилни компютри, като е била тествана за работоспособност на Acer Aspire One, Dell Inspiron Mini 9, MSI Wind и Asus Eee PC 901,  а Брад от liliputing.com лично е добавил към този списък и Eee PC 1000HE.

Както обикновено е ситуацията с Linux дистрибуциите, всеки може да тества и допринесе за изграждането. Ако проявявате интерес, погледнете секцията за изтегляне на moblin.org - там освен ISO файл за директна инсталация има и две готови копия на виртуални машини, които можете да разгледате без да трябва да отделяте цял диск.