Мтел вече предлага смартбук

Спрямо последния каталог на компанията, Мтел е пуснала на пазара интересно смартбук устройство с 3G връзка - Sagemcom Spiga. Това е едно от първите такива устройства, които масово се появяват в България и, до колкото знам, първото, което се предлага с договор от мобилен оператор.

Малкото компютърче е с 4,8-инчов чувствителен на допир екран с разделителна спосбност 1024х768 точки, оборудвано е с процесор Intel Atom Z510 работещ на 1,1 GHz и 512 MB памет. Твърдият диск е заменен от SSD с обем 8 GB, а видеото е вградено в чипсета. Смартбука разполага още с 1,3 MPix камера, четец за карти MicroSD, Mini-USB порт за връзка свъншни устройства, карта за Wi-Fi b/g безжична връзка и разбира се - слот за SIM карти от който да се възползва 3G модула. Операционната система, която се използва, е Windows XP - без допълнителни подобрения по интерфейса, доколкото мога да видя.

Клавиатурата на Sagemcom Spiga е с 56 клавиша с намалени размери. Тъй като екранаът е чувствителен на допир, вместо тракпад може да използвате стилуса за операциите, които изискват мишка.

Spiga се предлага с батерия с капацитет 2400 mAh, която би трябвало да издържи поне 3-4 часа работа и заедно с нея в комплекта тежи едва 315 грама. Малките размери на устройството позволяват то да бъде носено лесно в чанта или дори в джоб.

Мтел предлага в момента Spiga в комплект с абонамент за мобилен интернет на цена 789 лв в брой или за 33,90 лв на месец.

Определено интересно устройство - ще се пробвам да го взема за ревю, така че - стискайте палци ;-) . Междувременно, може да погледнете едно кратко ревю ето тук.

Галерия: 

Може да ви е интересно още: