Нетбук на годината 2009: Sony Vaio W

Със завидна преднина след едномесечното гласуване (и порядъчно закъснение от моя страна), първото място в тазгодишната класация за най-добър нетбук на родния пазар заема Sony Vaio W series.

Макар и отскоро на пазара, Sony Vaio W успя да грабне сърцата на потребителите, при все това идвайки на малко по-висока цена от повечето останали модели. И тъй като различията под капака не са драстични, силно определяща роля за първото място е дизайна - област в която японската компания показва превъзходство в не един или два пазарни сегмента.

Въпреки, че нетбук сегмента по самата си природа е ценово чувствителен, потребителите показват, че са готови да се разделят с малко повече средства, но да получат по-качествена изработка и малко по-добри параметри - при Sony Vaio W например, екрана е с разделителна способност 1366х768 точки, докато масово инсталирания вариант в останалите 10-инчови предложения е с 1024х600 точки. Качеството наистина си има цена, а компромиса с него не води до успехи.

Доказателство за това е и останалата част от класацията - Един бърз поглед показва, че челните места са изцяло запълнени от качествени модели, а в дъното са именно тези бройки, които са се прославили с по-невзискателна изработка.

Челната тройка на класацията се допълва от Toshiba NB200, заемащ второто място и Asus Eee PC 1008 HA - отново модел с цена над средната, но с много приятен външен вид и отлична изработка. В класацията Asus отстъпват две крачки назад - миналата година тайванската компания взе короната, завоювайки "Нетбук на годината", но явно в сегмента, който те наложиха, вече има и други сериозни играчи.

На четвърто място се настани най-скъпия нетбук, който пазара е виждал - Sony Vaio P - но наред с това и най-компактен и лек. Отново безкомпромисна изработка, а дори и високата цена не успя да го тласне прекалено назад в класацията.

В златната среда се настаняват (по точки) Dell Inspirion Mini 10v, Asus Eee PC 1005HA, Acer Aspire One D250, Lenovo IdeaPad S10, HP 5101 и HP Compaq 730eq.

Тези модели до един са доказали качествата си, но малко не им е достигнало да грабнат сърцата на потребителите (и техните гласове). В действителност, някои модели от групата с лекота бих препоръчал на приятел, ако ме попита към какъв нетбук да се насочи.

Последната група по резултат се повежда от Gigabyte TouchNote T1028M - един добър таблет, но с по-висока цена от много други модели. Тук значение има и факта, че фирмата Gigabyte може да е добре позната на компютърните фенове, но за момента няма изградено име на голям производител на мобилни компютри на потребителския пазар.

Още малко по-назад е Acer Aspire One D150 - един от ултрамобилните компютри, които харесвам много, най вече заради издръжливостта на батерията си. Този модел обаче бе бързо заместен от D250 и вече е почти на път да излезне от пазара. Логично повече гласове отидоха именно за по-новия модел на Acer, а този остана в дъното. MSI Wind пък стартира много добре на родна територия с модела U100, но последвалия го и обновен U123 не успя да заеме толкова централно място и по-скоро споделя съдбата на Gigabyte на добър модел с не достатъчно позната марка.

В самото дъно на класацията останаха Benq JoyBook Lite - тайванската компания не се слави с най-качествено изработени мобилни машини (въпреки че в руги области се представя отлично), а Point Of View Mobii действиелно е сред най-некачествено изработените нетбуци. Дори и богатата гама от цветове в които се предлага Mobii не може да замаже очите на потребителите - това е нетбука, който събра най-голямо (направо отчайващо) количество оценки "лош".

Ето и таблицата с крайното класиране по модели и събрани точки.

Нетбук модел Събрани точки
1. Sony Vaio W  195
2.  Toshiba NB200  175

3.  Asus Eee PC 1008HA

 169
4.  Sony Vaio P  165
 5. Dell Inspirion Mini 10v  142
 6. Asus Eee PC 1005HA  141
7.  Acer Aspire One D250  140
8.  Lenovo IdeaPad S10  137
9.  HP 5101  124
10.  HP Compaq 730eq  108
 11. Gigabyte TouchNote T1028M  100
 12. Acer Aspire One D150  97
 12. MSI Wind U123  97
14.  BenQ JoyBook Lite JBU101W  69
15.  Point of View Mobii  41

Класацията събра общо 154 гласа, като гласуването бе достъпно в рамките на един месец. Малко ли са 154 гласа? От една страна може и да са, но от друга, това все още е млад сегмент и макар все повече хора да поглеждат към него, той остава недостатъчно застъпен. Отсявайки и хората, които предварително търсят информация в интернет за харесания от тях модел, цифрата започва да изглежда все по-реална. Ако все пак ви се струва малка, а не сте гласували - включете се и вие следващия път. ;-)

Спечелилите от томболата ще обявя в отделна тема максимално бързо.

Благодаря на всички, които взеха участие в анкетата и имаха търпението да изчакат излизането на резултатите с такова закъснение!