Nvidia ще спре разработка на чипсети за Intel

В последно време караниците между Nvidia и Intel за лицензи при производството на чипсети се изостриха и двете компании стигнаха до съд. Поради неяснотата на изхода от тази битка, Nvidia обяви, че за момента спира разработките на чипсети, които да работят с новите процесори на Intel, базирани на технологията DMI (Direct Media Interface).

Връзката с ултрамобилните компютри, ако се чудите, е развитието на платформата ION на Nvidia - за момента тя работи с досегашната комуникационна технология FSB (Front Side Bus), което включва настоящите процесори Intel Atom N270/N280. Следващото поколение Atom, очаквано през първата четвърт на 2010 г и известни с кодово име Pine Trial, ще промени нещата, тъй като ще бъде базирано именно на DMI комуникация с периферията. Така разработваната до момента Nvidia ION2, която трябваше да поддържа именно това следващо поколение, ще бъде погребана.

Според официалното становище на компанията, "разработването на чипсети за бъдещи процесори е невъзможно, докато не се разреши окончателно случая с лицензите в съдебната зала". Това загатва, че Nvidia не затваря напълно вратата към схемните набори за бъдещи процесори, но според други източници компанията върви твърдо в посока тотално напускане на пазара на чипсети.

[Източник: digitimes.com]