Point of View Mobii в България

Въпреки, че на българския пазар марките ултрамобилни компютри, които се продават, са доста по-малко от общия брой в света, нещата и у нас се раздвижват: Solytron са пуснали прессъобщение което дава полезната информация, че компанията започва ексклузивен внос на нетбука на Point of View - Mobii.

Mobii може да се нарече типично ултрамобилно компютърче - притежава 10,2-инчов екран с разделителна способност 1024х600 точки, процесор Intel Atom N270 на 1,6 GHz, 1 GB RAM и 160 GB HDD (с който всъщност превъзхожда някои конкуренти). Не са пропуснати и Web камерата и четеца за карти памет, батерията е 6-клетъчна с капацитет 4400 mAh и възможност за автономна работа (според производителя) до 4 часа. Point of View ще разчитат на Windows XP като операционна система. Корпусът на Mobii осигурява лесен достъп до паметта и твърдия диск за тези, които искат да направят ъпгрейд, а много приятна екстра е осигуреният допълнителен mini-PCI слот. Теглото на машинката е 1,25 кг.

Вчера дори успях да видя Mobii в Мултирама, но за нещастие не бе включен. Въпреки това, първите ми впечатления са добри, без да съм много изненадан от нещо - въщност май най-голямата изненада за мен бе присъствието му на българския пазар. На пръв поглед изглежда добре направен, с достатъчно голяма клавиатура и (поне на външен вид) приятен тъчпад. С удоволствие бих направил и едно ревю - стига да имам късмета да се добера до него :-) Цената му бе 789 лв.