Ревю: Acer Aspire One 532h

Acer Aspire One 532h е първият нетбук оборудван с новия Intel Atom N450 (Pine Trail) до който се докоснах и нямах търпение да видя как се държи и каква е разликата в производителността на системата след премиерата на новото поколение процесори. В крайна сметка няма две мнения, че малко провече производителност ще е добре дошла за който и да е нетбук.

Aspire One 532h e приятно продължение на ултрамобилната линия на компанията, като дизайнът е получил много приятно освежаване и за пореден път Acer пускат на пазара модел, който задава стандартите за стил. Тънкият корпус на компютъра е с приятна политура на капака, като се предлага в три разновидности - бял с щампа на капака, червен и черен преливащ към син. При мен бе последния вариант и мога да потвърдя, че ефекта от преливащите се цветове е завладяващ.

Освен красива визия, 532h има какво да предложи и под капака. Както вече споменах, този нетбук е оборудван с новото поколение Intel Atom  с кодово име Pine Trail, като конкретния модел процесор е N450 с работна тактова честота 1,66 GHz. В интерес на истината, промените по ядрото на процесора са малки, а най-значителната новост е, че видеокартата вече е вградена в самия него. Така напълно се елиминира нуждата от т. нар. северен мост на чипсета и общото количество на чиповете в корпуса на нетбука се намалява, а отделената топлина остава на същите нива.

Другите компоненти включват 1 GB RAM, 250 GB твърд диск, 10,1-инчов екран с разделителна способност 1024х600 точки, безжична мрежа 802.11 b/g (няма n), Bluetooth. Батерията е 6-клетъчна и поради този факт се е наложило да е леко издадена под дъното на корпуса - това не пречи, а за много хора даже е плюс, тъй като придава приятен наклон на клавиатурата. По корпуса има 3 USB порта, извод за външен монитор и четец за карти памет. Огледах корпуса за HDMI изход, но за съжаление такъв не открих - явно още отсега трябва да е ясно, че процесора не се справя добре с филими с високо качество (HDready или FullHD). Зарядното е леко и компактно, като самия трансформаторен блок се включва в контакта по интересен начин - чрез преходник, който може да се завърти на 90 градуса и така да е по-приложим при различни контакти.

В Acer са се погрижили и за лесен ъпгрейд на основните компоненти на 532h - ако искате да смените диска или да сложите повече памет, можете да го сторите с отвиването на 2-3 винтчета на дъното на машинката - колкото и да изглежда лесно за реализиране, далеч не всички производители се сещат да го направят.

10-инчовото тяло на нетбука предлага добра ергономия за размерите си - клавиатурата е разположена по удобен начин, като бутоните не са с драстично намалени размери и писането по тях не ме затрудни изобщо. Като недостатък може да се посочат само по-малките и сгъчкани бутони със стрелките, но те ще причиняват неудобство само .. при игри :-). Останах приятно изненадан от тъчпада - неговата площ е означена с поле от пъпчици издадени над общата повърхност на корпуса - така хем линията на силуета остава незасегната, хем лесно се усеща кога пръста е напуснал чувстивтелната област. Поддържат се жестове с няколко пръста (многоточков допир), а двата бутона са събрани под една пластина и реагират относително добре при натискане.

Екранът е със стандартната в класа разделителна способност от 1024х600 точки и е с качествено изображение, но за съжаление гланцовото му покритие разваля комфорта веднага щом се появи светлина, която може да се отрази от него. Явно използването на гланцови екрани е повсеместната практика, но това само би помогнало на някой модел с матов екран да изпъкне пред останалите. Жалко, че Aspire One 532h не е такъв модел.

Стигаме и до един от основните въпроси: има ли разлика в производителността между старото и новото поколение Intel Atom? Следва отговорът на този въпрос, но като за начало ето резултатите от тесответе, които пуснах: SuperPI 1М мина за 89 секунди, а рендерирането на сцената в CineBench 9.5 - за 2:39 минути. При теста с CrystalMark процесорът постигна 5570 точки. Ако сравним резултатите с нетбук оборудван с Intel Atom N270 ще забележим малък прираст в производителността; от друга страна обаче бързо се вижда, че тя е идентична с тази на Atom N280, който точно както Atom N450 работи на 1,66 GHz. Тъй като ядрото е едно и също, явно и преместването на контролера на паметта и видеото в процесора не е довело до по-бърза работа. Ситуацията при вградената графика също не е променена - въпреки, че вече се нарича Intel G3150 производителността на видеоподсистемата е същата като старата GMA950.

Друг важен резултат е издръжливостта на батерия. Въпреки, че според някои източници събирането на графика, контролер на паметта и процесор в едно ще спомогне по-дългата автономна работа, очакваният приръст е по-скоро символичен. При тестването Acer Aspire One 532h успя да изкара 7:30 часа, което е един много добър резултат, макар и не рекорд. В крайна сметка - добра атестация.

Останах с много приятни чувства след срещата ми с Aspire One 532h - това е един от най-добрите нетбуци, които съм тествал - инженерите на компанията са успяли да балансират функционалността с красивия дизайн, събирайки всичко в тяло с 10-инчов екран и тегло едва 1,3 кг. Като вземем предвид и разнообразието от цветове в които се доставя модела, няма да се изненадам, ако той завземе солиден пазарен дял.

Специални благодарности на Laptop.bg за предоставянето на Acer Aspire One 532h за тестa.

Финална оценка: 9/10
Цена към момента на ревюто: 670 лв.

Галерия: