Ревю: Acer Aspire One 751H

Acer Aspire One 751H е 11-инчовото допълнение в нетбук портфолиото на тайванската компания. Прибавяйки още един инч към диагонала на екрана, този модел разширява още малко нишата на евтините и леки решения, прибавяйки все пак малко повече комфорт при работа спрямо 9- и 10-инчовите предложения на пазара.

Ако се чудите има ли нужда пазара от 11-инчов нетбук - явно отговора е да. Колкото и клиентите да харесаха малките и побиращи се в чанта компютърчета с размери на екрана 7 или 9 инча, същите тези клиенти все пак предпочитат да гледат малко по-голям екран. Виж, теглото биха запазили в най-ниски стойности.

И така, в кои отношения е променен Aspire One 751H спрямо 10-инчовите модели на Acer? Първото и най-очевидно, пораснал е екранът и въпреки, че за кратко е наричан 11-инчов, той всъщност е 11,6-инчов и предлага разделителна способност от 1366х768 точки - ползата от по-голямо рабтно поле не може да се пренебрегне: тук има приблизително 300 пиксела повече по хоризонтала и почти 170 пиксела повече във вертикал спрямо 9- и 10-инчовите екрани.

Друг често споменаван проблем също е затихнал - клавиатурата вече не е с намалени клавиши и по нея се пише толкова комфортно, колкото и на всеки друг мобилен компютър. Пак на порастналия корпус се дължи и по-достъпното разполагане на вътрешните компоненти и възможността за изграждане на по-добра охладителна система. Същия този корпус обче не е бил достатъчен, за да побере в себе си цялата батерия и тя стърчи назад разваляйки общата линия.

Под капака нещата също са претърпели промени и излизат извън това, което сме свикнали да приемаме за стандартна конфигурация на нетбук - тук е използван по-нетипичния за класа процесор Intel Atom Z520, който е с работна тактова честота 1,33 GHz; operatiwnata pamet e 2 GB, а твърдия диск е 250 GB. По корпуса има 3 USB порта, аналогов извод за монитор, мрежов интерфейс,  четец за карти памет. Безжичната свързаност е Wi-Fi 802.11 b/g и Bluetooth модул. Над екрана е разположена Web камера с добро качество. Aspire One 751 тежи 1350 грама с 6-клетъчна батерия с капацитет 5200 mAh (по магазините има и модел с 3-клетъчна батерия, който обаче не буди интерес въпреки, че е с 200 грама по-лек и малко по-евтин).

Както диктуват последните тенденции на пазара, основната дизайнерска нотка тук е постигането на минимална дебелина на корпуса. Няма как да не призная, че в Acer са се справили добре с тази задача и тънкия корпус предава много изискан вид. Дизайнът се допълва с приятни, плавни и изчистени линии, правейки целия вид на нетбука лек и красив.

Красотата не е взела в жертва функционалността и всични портове по корпуса са разположени по добър начин - на лявата страна има 2 USB порта, мрежов адаптер, куплунзи за микрофон и слушалки и входа на захранването, а на дясната - третия USB порт, извода за монитор и четеца за карти. Повдигайки капака стигаме и до 11,6-инчовия екран - при него няма какво толкова да се описва, освен пак да се спомене ползата от по-голямо работно поле, но и дразнещия ефект на гланцовото му покритие - за сетен път се убедих колко може да е досадно то, особено когато е използвано върху екран на преносим компютър.

Под екрана е и споменатата пълноразмерна клавиатура - писането на нея вече не се различава по нищо от това по стандартна клавиатура. Между бутоните има и достатъчно разстояние, така че натискането на два клавиша едновременно е по-скоро по невнимание. По-малки са останали единствено стрелките, но и те са доволно големи. Тъчпадът също е приятно голям и добре очертан - с него се работи удобно, още повече като се има предвид възможността за мултитъч и жестове - например за увеличаване/намаляване на снимки и други такива. Бутоните са обединени под обща пластина, но при натискане реагират с относително добра обратна връзка.

Остана да разгледаме дъното на корпуса. На него са разположени три отделни капачета, разкриващи достъп до компонентите във вътрешността - памет, диск, карта за безжична мрежа. Ако ви е необходим някакъв ъпгрейд, ще можете да го напраеите достатъчно лесно.

Тъй като Intel не позволяват поставянето на процесори от Atom N-серията на модели с диагонал на екрана над 10 инча, Acer са били принудени да използват бройка от другата серия - Z520, работещ на 1,33 GHz. Въпреки че това осигурява по-дълъг живот на батерията, аз не съм голям почитател на този процесор - той е по-бавен от Atom N270 в голяма част от ежедневните задачи, като разликата е осезаема и при ровене в интернет. Допълнително, параметрите на Aspire One 751 излизат и извън правилата за инсталиране на Windows XP Home и затова операционната система е Windows Vista, която съвсем не се държи по най-пъргавия начин на тази конфигурация (въпреки 2-та гигабайта памет). Ако смятате да купувате такъв компютър, заслужава си да помислите за вариант без операционна система (което ще спести някой друг лев) и впоследствие да инсталирате или Windows XP, или Linux.

Няколкото теста, които пускам стандартно на всеки нетбук, показаха очаквани резултати: CineBench 9.5 мина за 3 мин 21 сек, SuperPI 1M мина за 114 сек. Производителността на диска е много добра, като трансфера при четене е 60 MB/s, a при запис - 39 MB/s. Един от най-любопитните резултати - издръжливостта на батерията - не ме разочарова: с едно зареждане компютъра издържа 5 и половина часа, което не е рекорд, но е добре. Предполагам, че с процесор N270 или N280 времето за работа би спаднало до около 5 часа.

Ако имате желание да гледате филми на този нетбук, ще трябва да се позамислите - около половината от заглавията, които изтеглих в HD формат (но не Full HD) не вървяха гладго. Отделно, HD съдържание от Youtube е невъзможно да се гледа. Ще трябва да разчитате на малко повечко късмет или просто да наблягате на филми в добрия стар DivX/XviD формат.

Въпреки по-бавния процесор, Acer Aspire One 751H е много приятен нетбук - не само като дизайн, но и като изработка и ергономия. Ако търсите машина, която да е с вас ежедневно и да издържа на работа без захранване, а 10-инчов екран е прекалено малък за вас - това е добър избор. Ако все пак се справяте с големината на 10-инчов екран, по-добре погледнете Aspire One D150 - той е с по-бърз процесор и издържа повече на батерия. Но не е толкова изискан.

Специални благодарности на ASBIS Bulgaria за предоставянето на Acer Aspire One 751H за тест.

Финална оценка: 8/10
Цена към момента на ревюто: 899 лв.

Галерия: