Ревю: Acer Aspire One D150

Явно Acer гледат сериозно на пазара на ултрамобилни компютри - Aspire One D150 има пълния потенциал да повтори успеха на предишната серия, а добрата новина за нас е, че този модел вече е достъпен и на родна почва. Нямах търпение да ми се отдаде възможност да го тествам лично.

Впечатленията ми от моделите A110 и A150 са доста добри и това засили очакването ми за достоен наследник. Всъщност до момента бях видял немалко снимки и видео прегледи на Aspire One D150, но "живата връзка" е нещо съвсем различно. След отварянето на кутията открих, че на живо нетбука е по-красив отколкото всъщност показват снимките, а уголемените му размери не го правят по-тромав. С други думи - D150 е пораснал в правилна насока.

При мен беше модел в приятен червен цвят с гланцов капак и боя с ефект металик и черно дъно изработено от пластмаса. От пръв поглед става ясно, че това е именно Acer Aspire One - линията на дизайна е запазена в голяма степен в подобие на предишната серия. Разбира се, промени по дизайна има, като в голяма степен те са наложени от по-високата функционалност на новия модел.

Комплектът на Aspire One D150 включва самия нетбук, зарядно, дискове с драйвери. За съжаление Acer не са включили калъф в комплекта. От друга страна, както и останалите производители, Acer не се бяха престарали в качествено отношение с калъфа, който идваше в комплект с 9-инчовите модели, така че няколко сепстени лева по тази линия не са толкова за оплакване.

Спецификациите на Aspire One D150 не са драстично различни от тези на останалите 10-инчови ултрамобилни модели на пазара, но няма как да не отбележа по-новия процесор - Intel Atom N280. Макар и с малко, той е по-добър от N270 - при него тактовата честота на системната шина е 667 MHz, а собствената му работна честота е 1,66 GHz - минимална преднина, но все пак достатъчна за да осигури достатъчно сили на онези задачи с които N270 не се справяше "на косъм" - пример за това са HD филмите със 720p разделителна сподобност. В резултат на по-високата честотана FSB, трансфера с паметта също печели скорост - тактовата й честота е също 667 MHz. Обемът й е оставен 1 GB, но пък обема на твърдия диск е достигнал 160 GB. По корпуса са оставени 3-те USB порта, четеца за карти памет, входовете за слушалки/микрофон, за мрежа, както и аналогова връзка за допълнителен монитор или мултимедиен прожектор. Теглото с 6-клетъчна батерия е 1,33 кг, като тази батерия прибавя не само няколко грама, но и няколко ненатрапчиви сантиметра към задната част на корпуса. На предната страна на нетбука е разположено копче за включване/изключване на безжичните функции (WLAN и Bluetooth). На дъното пък има 3 отделни капачета, прикриващи диска, паметта и mini-PCI слота за картата за безжична мрежа. Всяко капаче е закрепено с 1 или 2 винтчета и достъпа до който и да е от компонентите е лесен - съответно ъпгрейда става много бързо. Хардуерната спецификация се допълва от Web камера с добро качество.

Освен обновения процесор има още едно голямо нововъведение, което даже повечето потребители биха класифицирали като по-важно: Aspire One D150 е оборудван с 10-инчов екран. Разделителната способност както и при по-малкия 9-инчов дисплей е 1024х600 точки, но потребителите ясно показаха своето предпочитание - 10-инчовите екрани предоставят по-добро изображение. Досадното при D150 е гланцовото покритие върху екрана, което сякаш е създадено само за да затрудни работата в условия на ярка околна светлина.

По-големия екран води до малко по-голям корпус, което пък отваря малко по-голямо място за клавиатурата. Така писането вече е много по-удобно дори и за хора с едри пръсти, като грешки от натискане на два бутона едновременно стават доста рядко. Всички бутони са разположени там където би очаквал човек и не е нужно да се свиква със странното разположение на някой клавиш.

Отличните впечатления от клавиатурата за съжаление не се допълват напълно от представянето на тъчпада. Макар че бутоните вече са поставени под него, той все още е с малка площ, което в доста случаи се оказва неудобно. Споменатите бутони са твърди и трудни за натискане и обратната връзка при работа с тях е нулева.

Acer доставят този модел с Windows XP Home, но за разлика от предишната версия тук софтуерният пакет е допълнен с няколко програми, като антивирусна, например - това дава поне малко по-завършен вид на конфигурацията. Първоначалното състояние на операционната система може да се възстанови от скрит на твърдия диск дял без да се налага използването на външно DVD устройство.

Понеже това беше първия UMPC с процесор по-нов от Intel Atom N270, нямах търпение да го подложа на стандартните тестове, за да проверя как се отразява малката промяна в тактовата честота. Първият тест - SuperPI 1М - докара по-добър резултат за Atom N280 - 88 сек. спрямо 92-3 сек. при модели със стария процесор. Изненадващ за мен обаче бе фактът, че тестът Cinebench мина за 2:37 минути, което в действителност е забавяне спрямо това, което съм свикнал да виждам на системи с Atom N270 централен процесор. Повтарянето на теста потвърди резултатите. Въпреки това, трябва да се отбележи, че гледането на HD филми с разделителна способност 1280х720 точки е далеч по-приятно - те вървят гладко, без изоставане на картината или насичане. Дори и само това да е приноса - достатъчен е.

Разбира се нямаше как да се мине без тест на батерията - комбинацията от обновен хардуер и 6 зарядни елемента е интересна. Резултатът също е интересен - с пусната безжична мрежа и работа с различни приложения Acer Aspire One D150 издържа 7:48 часа с едно-единствено зареждане! Това са почти 8 часа непрестанна работа - без почивки за кафе, без обяд! Отлична работа - безспорно това е най-добрата черта на новия Aspire One. Ако обмисляте да си закупите този нетбук и се двоумите между 3-клетъчна и 6-клетъчна батерия - избирайте втория вариант директно.

Не пропуснах да тествам и диска, който се представи напълно според очакванията - четене с 52 MB/s и запис с 50 MB/s. Ако искате по-висока скорост ще трябва да се огледате за SSD опция, но цената за 160 GB там все още е висока.

Представянето на Acer Aspire One D150 е на ниво - не само на тестовете за производителност, но и по отношение на мултимедийни възможности и ергономия. Приятния дизайн, качествената изработка, издръжливостта при автономна работа правят от тази улрабобилна машинка отличен компаньон за градския живот, който се побира в почти всяка чанта и със сигурност е повече от достоен наследник на чудесните модели на Acer от първата Aspire One серия. Несериозният тъчпад и нематираният екран са единствените недостатъци, но не са причина да се откажете от покупката на D150 - един от най-добрите ултрамобилни компютри в момента на нашия пазар.

Специални благодарности на Laptop.bg за предоставянето на Point of View Mobii за тестa.

Финална оценка: 9/10
Цена към момента на ревюто: 725 лв.

Галерия: