Ревю: Asus Eee PC 1005 HA

Asus наводниха пазара с ултрамобилни модели, но това не пречи всеки следващ да бъде очакван с огромно нетърпение. Така беше и с Eee PC 1005HA "Seashell", който от известно време вече може да се намери и на родния пазар на относително добра цена и с хубави параметри.

Параметрите всъщност са горе-долу толкова хубави колкото и на други модели в 10-инчовия сегмент, но съвсем не са за пренебрегване. Asus са решили в 1005HA да използват малко по-бързия процесор Intel Atom N280, който работи на тактова честота 1,66 GHz, но с редица задачи се справя по-добре спрямо N270. Паметта както обикновено е закована на 1 GB, като може да се замени с 2 GB (но само тя, няма лесен достъп до нищо друго); диска е с обем 160 GB, безжичните адаптери са за Wi-Fi 802.11 b/g/n и Bluetooth. Дисплея е 10-инчов, но за съжаление е с гланцово покритие. В конфигурацията е включен и тъчпад с възможност за работа с жестове, но може би най-впечатляваща е батерията, която е с обем 5800 mAh и според производителя издържа до 10 и половина часа работа при суперикономичен режим - дали е така проверих лично и ще кажа по-надолу в текста.

Физически, Eee PC 1005HA също е много привлекателен - с размери 262х178х36 мм и тегло 1,1 кг, корпусът е по-тънък в предния си край и постепенно се одебелява към пантата на екрана. Това не докарва перфектната визия, но пък има две хубави предимства: първо, клавиатурата е с приятен наклон и писането по нея става по-удобно и второ, има повече място за разположената в задната част батерия. И бели, и черния цвят на корпуса са много приятни (при мен беше черна бройка), имитиращи лаково покритие. Линията на корпуса е добре оформена, ръбовете са силно заоблени, от дъното се подават само гумените крачета, осигуряващи стабилност върху разнородни плоскости.

Поглеждайки Eee PC 1005HA отстрани на очи се набиват задължителните интерфейси - четец за карти памет, изходи за микрофон и слушалки, 2 USB-та и мрежов интерфейс отдясно и още един USB, изход за екран и вход за захранване отляво.

Интересът ни при отворен капак на нетбука разбира се най-напред се привлича от екрана и клавиатурата. Първият е добре познат 10-инчов вариант с разделителна способност 1024х600 точки и отразяващо целия околен свят гланцово покритие. Клавиатурата също не може да избяга от типичните размери, но така или иначе писането по нея е удобно. Клавишите са достатъчно големи, а Asus не са си правили странни опити за разместване на различни бутони и всичко си е на мястото, което е чудесно.

Под клавиатурата е, разбира се, мястото на тъчпада, който е направен без контур около себе си и границите му се различават единствено по това, че неговата площ е осеяна с дребни пъпчици. За съжаление самата лакова пластмаса прави плъзгането на пръста малко по-трудно и човек трябва свикне с този факт. Като цяло, очаквах малко повече от качеството му. Хубава черта е, че поддържа жестове, които в много случаи улесняват работата значително.

След като е известно какъв е хардуера, не ми се вярва някой да очаква изненадващи цифри на тема производителност. За да бъдат споменати за протокола, SuperPI 1M мина за 87 сек, а рендерирането на картинката в CineBench 9.5 стана за 2:35 минути. Ако сравните резултатите с друг модел, базиран на процесора Intel Atom N280, като например Acer Aspire One D150, ще се убедите, че разликите в резултатите са напъпно незначителни. Работата с твърдия диск е отново "в нормите": четенето става със скорост 63,8 MB/s, а писането - с 62,1 MB/s.

Далеч по-интересни са цифрите от резултата за издръжливост на батерията - още повече след като човек види лепенката под клавиатурата, пропагандираща работа до 10 часа и половина с едно-единствено зареждане. Дали издържа толкова? Издържа. Ако единственото, което правите е да гледате екрана 10 часа и не пипате нищо. Иначе - истината е близо, но под 10-те часа. Тестът с MobileMark 2007 успя да изцеди батерията за 9 часа и 19 минути - въпреки, че не е колкото пише на рекламната лепенка, това е нов рекорд по издръжливост! Asus заслужават само поздравления по адрес на батерията на Eee PC 1005HA.

Индексът за производителност от MobileMark 2001 пък показа 65 точки.

След няколко дена в компанията на 1005HA, останах с положителни впечатления. Може би най-сериозното недоглеждане по нетбука е неговия тъчпад, на който разчитах за малко по-качествена изработка. За сметка на това останалите елементи са добре премислени и също така добре реализирани. Всъщност, този модел успява да изпъкне на фона на множеството umpc-та с прекалено сходни характеристики, които могат да се намерят в момента на пазара.

Специални благодарности на Laptop.bg за предоставянето на Asus Eee PC 1005 HA за тестa.

Финална оценка: 9/10
Цена към момента на ревюто: 749 лв.

Галерия: