Ревю: Asus Eee PC 1201n

Едно от по-интересните предложения на пазара в последно време е Asus Eee PC 1201n - компютър на границата на нетбук класа със своя 12-инчов екран и Atom процесор. Този модел предизвиква интерес и с графичната подсистема, която е базирана на Nvidia ION - далеч по-мощно и полезно решение от Intel GMA950, която се използва масово при ултрамобилните компютри.

Нямам намерение да се спирам на въпроса дали Eee PC 1201n действително е нетбук или не е - ако има хора, които искат малко по-голям екран и удобна клавиатура, но не държат много на процесорната мощ, значи този компютър е добре дошъл на пазара - независимо в каква категория попада. Далеч по-интересно е дали покупката му е по-добро решение спрямо останалите компактни модели на пазара.

Външен вид / спецификации

Нямам и намерение да се съмнявам във външния вид на този Asus - компанията утвърди името си като производител на продукти с добър дизайн и този не прави изключение. Корпусът е направен изцяло от черна пластмаса, като капакът и рамката около клавиатурата са полирани и стоят красиво. Дебелината е сведена до минимум, макар и не колкото при Eee PC 1008 SeaShell; батерията повдига леко корпуса в задната му част, като така в действителност се придава приятен наклон на клавиатурата.

Вътрешностите на компютъра са малко по-различни от стандартните за нетбук класа: процесорът, въпреки че отново е Intel Atom, е 64-битов и двуядрен модел Atom 330, работещ на тактова честота 1,6 GHz и разполагащ с HyperThreading. Оперативната памет е 2 GB, а твърдия диск е с обем 250 GB. Свързаността се осигурява от безжичен адаптор поддържащ стандартите 802.11 b/g/n, както и Bluetooth модул, но разбира се не липсва и конектор за обикновена мрежа. Екранът е с разделителна способност 1366х768 точки, а над него има 0,3 МPix Web камера. Батерията, която е поставена тук е 6-клетъчна с капацитет 5600 mAh.

Специално внимание заслужава графичната подсистема, която веднага се набива на очи - Nvidia ION. С помощта на този чип производителността е доста по-висока и като се има предвид, че това не е точно систем за игри, най-полезно е увеличението на производителността, когато става дума за видео - с радост открих, че видеофайлове във FullHD формат (1080p) се възпроизвеждат съвършено гладко, като централния процесор остава натоварен на едва 20-на процента. Висококачествено съдържание от интернет (youtube, например) също върви идеално.

12-инчовият екран предполага по-голямо тяло, но за щастие то все още е в рамките на леснопреносимите машини - теглото му е 1.46 кг, а размерите - 296 x 208 x 33мм. Разбира се, по него са намерили място всички необходими конектори за един нетбук: на дясната страна има 2 USB-та, конектори за микрофон и слушалки, четец за карти памет и входа на мрежовия адаптер, а от лявата страна - извод за външен монитор, още едно USB и най-приятната екстра на модела - HDMI извод.

На дъното на компютъра обаче гледката е скромна - има едно капаче, което дава достъп единствено до двата слота памет - които така или иначе са запълнени, но все пак позволяват известен ъпгрейд до 3 GB памет. За съжаление, евентуална подмяна на диска или мрежовата карта ще изисква по-солидно разглобяане, което е неприятно. 

Ергономия при работа

Съжалявам, че пак ще го кажа, но гланцовите екрани са ужасни във всички ситуации, когато околната светлина е по-силна и ако нещо може да се отрази от дисплея - то ще се отрази. Това си остава един от основните минуси на почти всички модели в лекия сегмент на пазара и Asus Eee PC 1201n не прави изключение.

Друга интересна изненада поднесе клавиатурата - въпреки, че тя е пълноразмерна и по нея се пише удобно, в централната си част тя имаше свойството леко да се огъва при натиск - това не е ефект, който да пречи на писането, но оставя чувство на несигурност по време на работа. Малко по-добро закрепване в централната част би било чудесно.

За щастие тъчпадът не страда от никакви недостатъци и се справя отлично със задачите си. Неговата повърхност е отбелязана чрез област обсипана със ситни пъпчици, които лесно ориентират пръстите кога са в чувствителната зона. Бутоните са събрани под обща пластина и реагират добре на натискане. Тъчпадът поддържа и многоточков допир, което е приятна допълнителна екстра.

Софтуер

Някак очаквано, Asus Eee PC 1201n се доставя с Windws - в конкретния случай това е Windows 7 Home Premium. Тази ОС се чувства добре на дадената платформа и проблеми при работа не се забелязват.

Освен Windows 7, на компютъра има инсталирана пробна версия на Office 2007, както и MS Works - нещо като орязана версия на първия пакет. Има инсталирана и антивирусна програма, както и известен брой игри, които се играят в пробен режим. Asus предоставя и 1-годишен абонамент за 500 GB онлайн място за съхранение на данни.

Тестове

Както обикновено, това е една от най-интересните части от ревюто. Тук допълнителният елемент е двуядреният процесор, който системата използва. Нямаше как да очаквам по-добра производителност в SuperPI, тъй като този тест използва само едно процесорно ядро (и поради тази причина скоро ще спра да го използвам) - изчисленията приключиха за 95 сек, което е точно колкото и едноядрените Intel Atom. За разлика от това обаче, CineBench 9.5 много хареса възможността да използва повече нишки и сдъфка задачата много по-бързо от модел с Atom N2x0 - за 105 секунди спрямо 155 секунди, които показа Eee PC 1005 HA.
Четенето и писането по диска става със скорости съответнo 71 MB/s и 69 MB/s, или с други думи дисковата подсистема се представя отлично.

Не такова е положението обаче при батерията. Въпреки, че тя е с достатъчно голям капацитет (както споменах по-горе - 5600 mAh), при тестът MobileMark 2007 Eee PC1201n изкара едва 3:16 часа. Надявах се да издържи поне до четвъртия час, но уви - явно 12-инчовия екран, двуадрения процесор и по-мощната графична подсистема си искат своето и за да има по-висока производителност, трябва да се жертва живот на батерии.

Заключение

Както сме свикнали, този модел на Asus е добре изработен, красив и подчертано качествен и ако търсите нещо малко по-голямо и малко по-мощно от масов нетбук, това е възможен избор. Някои недостатъци при изработката обаче, както и прекалено късия живот на батерията отхапват сериозно парче от крайната оценка - на пазара има по-добри предложения, ако искате лек и удобен нетбук. Преценете Asus Eee PC 1201n, ако искате предимно по-мощни графика и процесор.

Специални благодарности на Laptop.bg за предоставянето на Asus Eee PC 1201n за тестa.

Финална оценка: 6/10
Цена към момента на ревюто: 920 лв.

Галерия: