Ревю: Asus Eee PC S101

Ето че и евтиният сегмент се сдоби с модели "висок клас". С пускането на пазара на Eee PC S101, Asus за пореден път отваря нова ниша - този път на лъскавите и изпипани до крайност малки мобилни компютри, които .. отново не струват цяло състояние.

Въпреки, че е малко по-скъп от това, което сме свикнали да виждаме с Intel Atom процесор, Asus Eee PC S101 привлича неудържимо с външния си вид. Може като хардуер характеристиките да са много сходни на останалите пуснати на пазара ултрамобилни модели, но определено си личи, че изработката на S101 е на едно по-високо ниво.

Останах впечатлен още от отварянето на стилната черна картонена кутия в която идва малкия Asus. Първото нещо, което попада пред очите е кожения калъф, който се предоставя в комплекта и служи да предпазва стилния компютър от грубите въздействия на околната среда. Веднага след това идва ред на самия S101. Дебел едва 2,5 см и тежащ 1,1 кг, той е в тъмната гама, в конкретния случай с кафяв цвят, а капакът под който се намира монитора е изработен с красиво перлено покритие. Останалата част е с черен цвят, допълвайки изчистения силует на корпуса. Продължавайки надолу в кутията в която пристига S101 намирам задължителния комплект дискове, съдържащи резервно копие на операционната система и драйвери. В същия пакет са затъкнати и ръководствата за употреба (едно за хардуера и едно за софтуера - познатия Xandros Linux), които са изцяло преведени на български език - безкрайно удобство. Включениото зарядно устройство също е черно и малко, но кабелът, който трябва да го свърже с контакта е малко по-къс от това, което би искал средностатистическия потребител - нямам идея защо Asus са избрали такава дължина. Интересно нововъведение в комплекта обаче е предоставената кесийка, побираща в себе си именно зарядното.

Да се върнем отново на самия Eee PC S101. Както вече споменах, компютърчето е завидно тънко и компактно, като за да остане такова се е наложило и батерията да е достатъчно тънка. Asus са използвали литиево-полимерни клетки, което е позволило формата на батерията да е като широка и тънка плоскост, заемаща почти половината от долната част на корпуса. Тази форма обаче позволява да се извлече максимален капацитет от разполагаемия обем - батерията е 4900 mAh и се представя много добре.

Допадна ми и как са разположени различните портове по тялото на компютъра - отляво се намират само 2 USB порта, отдясно още един такъв, плюс входове за слушалки и микрофон. На гърба се намира всичко останало - куплунг за мрежата, за захранването, VGA извод и слот за SD (и разни други) карти памет.

Повдигайки капака (екрана) на Asus Eee PC S101 нещата стават още по-бляскави: 10,2-инчовият матиран екран (светодиодна подсветка, 1024x600 точки разделителна способност) е обграден от семпъл черен кант, като в горния се забелязва и 0,3-мегапикселовата Web камера. Над клавиатурата са разположени индикатори за състоянието, като статус на безжичната мрежа, индикация за регистър на клавиатурата, за батерията и за активността на дисковото устройство. С изключение на този за батерията, който свети в зелено или оранжево, индикаторите са в бял цвят, контрастирайки с тъмния корпус по идеален начин. Самата клавиатура също е много добра - макар както и при останалите ултрамобилни модели да не е с пълноразмерни клавиши. Разликата с клавиатурите на останалите модели на пазара е драстична - със сигурност това е най-удобната за писане клавиатура на нетбук, като единствен неин съперник е клавиатурата на HP Mini-Note. Тук не е важна само големината на клавишите - самите те са закрепени много приятно, потъват леко, но в същото време дават добра обратна връзка - човек знае кога клавиша е натиснат.
Под клавиатурата разбира се е мястото на тъчпада, за който също могат да се кажат само хвалебствени слова. Той е голям и удобен, поддържа жестове с няколко пръста (Multitouch = мултидопир?) и отговаря много отзивчиво на желанията на използващия го. Обграден е от алуминиеви, красиво набраздени плоскости.

Във вътрешността на S101 нещата са относително стандартни - Intel Atom N270 процесор със стандартните за него 1,6 GHz работна честота, 1 GB памет с възможност за добавяне на още 1. Операционната система и данните се съхраняват на 32 GB SSD с доста добра производителност. Освен Ethernet мрежата има и задължителната безжична връзка, като се поддържат протоколите b, g и n; не липсва и BlueTooth модул.

По отношение на софтуера Asus се придържат към своите си виждания - S101 идва с версията на Xandros Linux, която компанията е доразвила и адаптирала за своите модели от серията Eee PC. Тук има всичко необходимо за работа и забавления - браузъри, клиент за електронна поща, Skype, OpenOffice, няколко игри и разни служебни програми. Задължителната стъпка за българските потребители разбира се е активирането на клавиатурна подредба с кирилица (БДС или фонетична, погледнете във форума за инструкции), но това не е сложна задача. Всъщност Asus са предвидили и Windows вариант, който обаче ще идва с по-малък вграден диск (16 GB SSD) но и с допълнителна 16 GB SDHC карта. Целта на този ход е двете машини - Linux и Windows вариант - да се продават на една и съща цена.

Не очаквах каквито и да било изненади на тема производителност, имайки предвид еднаквите компоненти, които са използвани за направата на S101 и почти всички останали ултрамобилни компютри на пазара. За всеки случай пуснах SuperPI с 1 МВ, но разбира се изненади нямаше - теста мина за 92 секунди. Както е добре известно, с този процесор Intel не гони толкова производителност, колкото ниско енергопотребление, което е решаващо за устройства с малки размери. За да се постигне максимална автономна работа значение има и батерията, а Asus са решили тук да сложат литиево-полимерна с капацитет 4900 mAh. Аз пък на свой ред останах много доволен от нейното представяне - при нормална работа и редовно използване на безжичната мрежа (поне 50% от времето) автономната работа достигна 4 часа и 20 минути, а при по-силна оптимизация ще може да се изстискат поне още 20-25 минути работа. Всъщност заслуга за добрата издръжливот има и дисковата подсистема, която е направена със SSD - определено по-икономичен вариант, отколкото традиционната технолория с магнитни плочи. Ако се притеснявате за производителността - няма смисъл: скоростта на четене достига до 65 MB/сек, което е напълно достатъчно. При писане скоростите не са много по-ниски - успях да измеря 50 MB/сек - няма място за оплаквания!

Със сигурност може да се каже, че в лицето на S101 Asus са направили най-добрия Eee PC до момента - той е тънък, изключително елегантен, лек, здрав (или поне така изглежда - не съм го тествал лично) и предлага достатъчна производителност и издръжливост при работа на батерии. Едва ли някой ще се изненада, че всичко това идва на малко по-висока цена - всъщност тя се конкурира с тази на доста "традиционни" мобилни компютри - но не така красиви и леки. Отличен продукт!

Специални благодарности на MOST Computers за предоставянето на Asus Eee PC S101 за тестa.

Финална оценка: 10/10
Цена към момента на ревюто: 1180 лв.

Галерия: