Ревю: Dell Mini Inspirion 9

Dell Inspirion Mini 9 вече няколко месеца "върлува" по световните пазари, но едва сега го виждаме да се продава официално на родна почва. И въпреки, че за него са изписани немалко ревюта и прегледи, нямах търпение лично да се докосна до първата ултрамобилна машинка на един от най-значимите производители на компютри в световен мащаб.

В мен се озова варианта на Dell Mini с червен корпус, предоставен със скромен комплект аксесоари. Всъщност, като допълнение към машинката се предоставят само зарядно (много компактно и леко) и дискове с драйвери и операционна система. За разлика от Asus или Acer например, които винаги добавят и допълнителни екстри, като калъф или кърпичка за почистване на екрана, Dell напълно са се въздържали от тези екстри.

Самият Inspirion Mini 9 (Известен още като Mini 910) изглежда много приятно - изработен е със заоблени ръбове, компактен е колкото останалите представители на 9-инчовия сегмент и оставя впечатление за здрава и качествена изработка. Както може и да се очаква, полираното покритие на капака е като магнит за отпечатъци, но за сметка на това лесно се и почиства. Dell са решили да предоставят добър избор от цветове за капака - може да се поръча в черно, бяло, червено, розово, зелено, че и няколко варианта с рисунки вместо плътен цвят (рисуваните варианти обаче не знам дали ще се продават у нас).

Конфигурацията на този umpc също не е изненадваща - Intel Atom N270 процесор с тактова честота 1,6 GHz, 1 GB RAM, 8,9-инчов екран с разделителна способност от 1024х600 точки, 1,3 Mpix камера. Dell предлагат базовия модел с SSD с обем 8 GB, като така се подчертава мобилността, но и насочеността към нискобюджетния сегмент. По отношение на свързаността е налично всичко необходимо - Ethernet, Wi-Fi 802.11 b/g и Bluetooth. Батерията пък е с капацитет 3200 mAh и предоставя достатъчно време на автономна работа.

По корпуса на Mini Inspirion 9 са разположени 3 USB порта, четец за карти памет, куплунзи за слушалки и микрофон, VGA извод и извод за мрежа. На дъното пък под общ капак крепящ се на две винтчета се намират паметта, SSD диска включен на mini-PCI шина и Wi-Fi картата. Така ако човек пожелае да си направи ъпгрейд, дейността може да бъде свършена буквално за минути.

Повдигайки екрана се показва клавиатурата и тъчпада. Последният е с висока чувствителност, много приятен за работа и оборудван с два отлични бутона, които потъват меко и стабилно - сред нетбуците единствено още при HP Mini-Note 2133 има така добре направени бутони! От лявата страна на тъчпада има два скромни светодиода - единия показва кога компютъра е включен или в спящо положение, а другия индикира статуса на батерията и дали тя се зарежда в момента. Dell не са счели за нужно да сложат светодиод който да показва дали има текуща активност по диска, което е странно и дразнещо. Даже и във форума на mydellmini.com има тема, която показва как лесно човек да си направи сам такъв светодиод - стига да прежали гаранцията.

Клавиатурата на Dell Inspirion Mini 9 е странна смесица от достатъчно големи и удобни клавиши и такива с намалени размери. Писането по нея е общо взето удобно, но за съжаление клавишите като точка, запетая и стрелките са малки и често се изплъзват на пръстите. Допълнително, някои бутони се оказаха на не съвсем обичайните им места - например тилдата от стандартното си място вляво от 1-цата е скочила до бутона "Enter".

Най-странното обаче тепърва ме очакваше - изненадата ми бе най-голяма, когато не открих как да пусна Firefox да работи в режим цял екран, което обикновено става с F11 - Mini 9 няма такъв клавиш! Дори изобщо няма нито един функционален клавиш в стандартната му форма. Спестявайки 1 ред от клавиатурата Dell са нанесли бутоните от F1 до F10  върху буквите от А до L, плюс точка и запетая, а активирането им става със задържане на клавиша Fn. Нужният на мен в конкретния момент F11 е изпаднал от естествения подбор. Жалко - явно пестеливостта е взела 12 бутона като изкупителни жертви.

С радост открих обаче, че мултимедийните възможности не само, че не са пренебрегнати, но и напротив - направени са на високо ниво. Монтираната Web камера се справя добре със задачата си, но далеч по-приятно впечатлен останах от високоговорителчетата - звукът, който се разнася от тях е силет, чист и отчетлив - много от конкурентните модели в този пазарен сегмент могат да завидят на Dell Mini.

Да преминем към софтуерната част. По принцип Dell предлага избор на операционна система между Windows XP и Ubuntu 8.04, но в конкретния случай при мен беше варианта с Ubuntu. Никак не съжалявам за това - операционната система е много лесна и приятна за използване, а и Dell са се постарали да я оптимизират допълнително. Така първоначалното зареждане става много бързо, а работата е стабилна и приятна. Като допълнение към работния плот има и специално приложение за бързо стартиране на програми, а почти целия потребителски интерфейс може да се настрои да работи и на български. Както и при останалите Linux дистрибуции, разнообразието от софтуер, който вече е инсталиран и готов за работа е наистина голямо - от браузър с всички необходими добавки, като Flash, Java и т.н., през офис програми, та до приложенията за развлечение - игри, плейъри за музика и филми.

Както и всеки друг производител, Dell предоставят дискове за възстановяване на операционната система. За съжаление, 8-гигабайтовия диск не позволява поставянето на системен дял на който също да има копие на операционната система, служещо за бързо възстановяване и ако се наложи да се прибегне до такава стъпка, ще се наложи да се търси външно DVD устройсво. По-любознателните потребители могат да опитат и варианта с подготвянето на USB памет като инсталационна медиа - и тук от голяма помощ са форумите на mydellmini.com, а аз вече от опит мога да заявя, че процедурата не е сложна, а и работи!

Едва ли мога да кажа нещо на тема производителност, което да е изненадващо - този тип хардуер вече ни е добре познат и комбинацията от 1 GB памет, 945GSE чипсет и процесор Intel Atom N270 показва напълно очакваните резултати: 93 сек. при пресмятане на SuperPI 1M. Добри думи обаче заслужава SSD-то, което показва много приятните 72 MB/s при четене на данни и 53 MB/s при запис по него. Може би най-важния тест при ултрамобилните компютри е издръжливостта им на батерия - и тук Dell Mini 9 се представи достойно - батерията издържаше над 3 часа и половина, при това с използване на безжична мрежова връзка. Интересното в случая обаче е, че Dell са използвали хитрост за да постигнат такава производителност използвайки 32 Wh батерия - ако захранването е откачено, компютъра работи с тактова честота 800 MHz, която не се променя дори и при по-сериозни натоварвания. Това ограничение може лесно да се заобиколи, но тогава батерията би издържала поне с 30 минути по-малко. Като се има предвид, че доста често на батерия ще се изпълняват не много натоварващи задачи, тази хитрина от страна на производителя не е лоша - дори мисля да я приложа и при моята Ubuntu инсталация.

Dell Mini 9 е добре проектиран и изработен, но със сигурност е насочен към тези, които искат да имат ултрамобилен компютър, който на всяка цена да носи любимата им марка. Като прибавим някои недостатъци на дизайна и високата му продажбена цена, поне у нас - 847 лв, едва ли този модел ще се радва на множество български почитатели. Ако трябва да съм честен - не очаквах нещо революционно от Dell с първия им нетбук - представянето им силно напомня това на Toshiba с техния NB100. Далеч по-интересен ще бъде модела Dell Mini 10, който надявам се скоро ще видим и у нас.

Специални благодарности на Laptop.bg за предоставянето на Dell Mini Inspirion 9 за тестa.

Финална оценка: 7/10
Цена към момента на ревюто: 847 лв.

Галерия: