Ревю: Gigabyte m912 таблет

С пускането на пазара на m912 Gigabyte направи два хода наведнъж: компанията не само се намъкна на пазара на ултрамобилни евтини компютри, но вмъкна сред тях и концепцията таблет. С първия си модел на пазара GigaByte докара екстри за които потребителите вече си мечтаеха и чакаха с нетърпение, като чувствителен на допир и завъртащ се екран, трансофрмиращ лаптопа в таблет.

Няма да излъжа, ако кажа, че нямах търпение да взема GigaByte 912m за тест. Въпреки че моделите, които съм разглеждал до момента са доста интересни, този е първия, който предлага нещо по-различно от стандартната конфигурация. Със способността си да става таблет този компютър разгръща още по-широк хоризонт пред ултра мобилните и евтини модели.

Но нека погледнем до колко добре е конструиран m912. Едно от първите неща, които се забелязват е малко по-високото тегло на този модел (1,3 кг) спрямо много останали, но това е лесно обяснимо - все пак тук има една допълнителна панта (или става), която трявба да крепи добре екрана и да е достатъчно здрава. Същата тази става изяжда и известно количество от мястото за батерия и това е причината последната да е с малко странна форма (има "дупка" в средата й) и да не е с максималния възможен капацитет, който би могъл да се побере в подобен корпус. Тялото на m912 е и малко по-дебело от обичайното (размери 235 х 180 х 42 мм), но причината за това отново е възможността за завъртане на дисплея. Последния, както е задължително при таблетите, е чувствителен на допир, а за да се улесни работата с него има и специална писалка (с наложилото се с времето име стилус), която се прибира в корпуса до екрана. За да я открия първия път трябваше добре да огледам компютъра, но в действителност е поставена на удобно за достъп място при всякакво положение на екрана. С разнообразните начини на употреба е съобразено и копчето за включване/изключване, което е разположено отстрани на корпуса, така че да е лесно достъпно без да се налага да се повдига дисплея. До него (от дясната страна на лаптопа) има два USB конектора, джакове за слушалки и микрофон, VGA извод за монитор и входа за захранването. От лявата страна пък е разположен още един USB конектор, LAN интерфейс, четец за SD карти и приятната изненада - CardExpress слот за допълнителни устройства, като 3G модем. На дъното има лесно отстраняващ се капак, който осигурява достъп до диска, паметта, картата за безжична мрежа и допълнителен mini-PCI слот.

Конфигурацията се допълва от процесора Intel Atom N270@1,6 GHz, 1 GB RAM и напълно достатъчен 160 GB твърд диск; вграден видеоконтролер Intel GMA950; екран със светодиодна подсветка и разделителна способност 1024х600; 802.11 b/g безжична мрежа; 3200 mAh батерия.

За да може да се оформи добре корпуса се е наложило да бъде оставено малко повече място около клавиатурата, а нейния размер да се свие. Поради тази причина клавишите не са достатъчно големи (по-големи са от тези на Asus 900 серия, но по-малки от MSI Wind или Asus 1000). За мен писането по тази клавиатура беше на ръба на неудобството. С малко тренировки обаче всичко ще си дойде на мястото, а да не забравяме, че тук има възможност и за писане директно върху екрана.

Тъчпада, разположен под клавиатурата, е удобен за работа, с допълнителна зона за превъртане на екрана с един пръст. Бутоните съшо са приятни за работа, направени достатъчно широки за лесно натискане.

Екранът, както вече е известно, е с диагонал 8,9 инча и възможност да се избира измежду 2 разделителни способности при покупка - стандартната за моделите с такъв екран 1024х600 или по-високата 1280х768. При мен бе моделът с по-малката разделителна способност, която все пак е достатъчна, като се имат предвид общите физически размери. Чувствителното на допир покритие придава гланц на дисплея и докарва отражения, ако работите на ярка светлина. С изключение на това течнокристалния панел е качествен и не дразни при работа. Контраста е добър, а яркостта - достатъчна. Над екрана е разположена Web камера с 1,3 MPix разделителна способност.

Как се усеща Gigabyte m912 при работа? Режимът с прибран екран към корпуса и стилус в ръка е много приятен и ако трябва да ползвате компютъра на крак - например за събиране на данни или за водене на записки на пресконференция - е направо безценен! В това положение и самия дисплей се фиксира стабилно към корпуса и не създава проблеми. За съжаление, не е такова положението, ако разположите m912 като обикновен лаптоп - в този случай екранът се клатушка наляво-надясно, тъй като самата става не се застопорява добре. Това успя бързо да се превърне в дразнител.

Въпреки, че идва с добре позната операционна система (Windows XP), която повечето потребители бързо ще настроят по свой вкус, в първоначалния си вид наличния софтуер изобщо не оправдава очакванията за възможностите на един таблет. На компютъра няма инсталиран MS Office и поради тази причина не е налично и разпознаването при въвеждане на ръкописен текст - едно от основните предимства на таблета и чувствителния на допир екран. Друго неудобство е трудното завъртане на картината на екрана от режим "пейзаж" в режим "портрет", който е много по-удобен при таблетите. Драйверът за видеоконтролера на Intel позволява това да става от икона в системната област или чрез бързи клавиши, но и в двата варианта това изисква известни усилия - за да използвате бързите клавиши, например, ще ви се наложи да повдигнете дисплея, за да си осигурите достъп до клавиатурата. Екипът на Gigabyte можеше да реализира решение за преминаване между двата режима с максимум две цъквания по екрана.

Разбира се, специфичната насоченост на m912 ме накара да бъда малко по-критичен. Иначе този модел не се различава от останалите на пазара, когато става въпрос за производителност - SuperPI 1M мина за 93 секунди, CineBench 9.5 завърши за 2:47 мин. Батерията издържа около 2:40 часа работа с включена Wi-Fi карта, което е относително добър резултат - при по-агресивни настройки за пестене на енергия времето може да бъде и по-голямо.

Gigabyte m912 е много добра комбинация между таблет и нискобюджетен umpc. Ако работата ви (или пък желанието ви) изисква да боравите с компютъра на крак, това е правилния избор. Плюс това гледането на филм в рейс или кола на таблет е много по-удобно, отколкото с пречкаща се клавиатура. ;-)

Специални благодарности на laptop.bg за предоставянето на Gigabyte m912 за тест.

Галерия: