Ревю: HP Compaq 730eq

HP си разбират от работата - още първата версия от серията Mini грабва с дизайн, но при Compaq 730eq той е доразвит до завидна висота! Черният лъскав корпус грабва дори на картинка, а на живо е истинска наслада да бъде в ръцете ти.

Compaq 730eq е нещо като клонинг на HP Mini 2140, но малко по-стилен - докато 2140 е със сив корпус, то при 730eq той е черен с лаково покритие и много фина шарка, която се забелязва само при определено пречупване на светлината. Допълнително, тялото на 730eq е по-тънко и това добавя още една идея елегантност.

Разморите на този модел са 26.17 x 16.67 x 2.52 см, а теглото му е 1,07  кг, което го класира и сред най-леките представители на 10-инчовите УМПК. Спецификациите са достатъчно стандартни за нетбук - използва процесор Intel Atom N270 с работна тактова честота 1,6 GHz, 1 GB опеартивна памет, 80 GB 1,8 инчов твърд диск. Екранът е с диагонал 10,1 инча и разделителна способност 1024х576 точки (стисната работа - каквото и да си говорим матриците с вертикал 600 точки са предимство, което не бива да се подценява). Свързаността се осигурява от стандартна и безжична мрежова връзка (последната по стандарти B и G) и Bluetooth модул. Има и 2-в-1 четец за карти памет и 2 USB порта за допълнителни аксесоари. В окомплектовката влиза леко и компактно зарядно, както и кърпичка за почистване на екрана и корпуса от отпечатъци.

Винаги един от важните въпроси е възможността за ългрейд - при този компютър възможностите са ограничени - достъпът до оперативната памет е лесен - капачето се отваря с дръпването на едно лостче, но ако искате да смените твърдия диск няма да имате такъв късмет - до него не е осигурен пряк достъп.

Изводите по корпуса на Compaq 730eq са разположени относително удобно  - докато на дясната страна място са намерили единия USB извод и четеца за карти памет, то на лявата са останали другите - втория USB порт, входа за захранването, комбиниран вход/изход за слушалки и микрофон, мрежовия конектор (който много добре е прикрит с гумена тапа така, че да не събира прах и да не разваля линията на наетбука) и извода за външен монитор. Досадния момент при извода за монитора е, че той не е стандартен и за да закачите допълнителен монитор ще имате нужда от преходник. Този преходник, уви, не открих в комплекта - закупува се отделно от компютъра, май не се намира в България, а в сайта на HP САЩ цената му е нескромните 34,99 USD - пладнешки обир!

На предната страна на корпуса има бутон за изключване на безжичната мрежа и диоди за следене на състоянието - четене от диска, батерия. Разположението им има своето ергономично оправдание - те се забелязват лесно.

Добра от ергономична гледна точка е и клавиатурата - както и при HP Mini 2133 и 2140, тя е с размер 92% от пълноразмерните варианти, а клавишите без скосявания всъщност са достатъчно големи и писането не поставя каквито и да е предизвикателства. Под клавиатурата е стандарния тъчпад, който отново е със странично разположени бутони - за съжаление при 730eq те не потъват по онзи приятен начин, както при 2133, например, но все още са достатъчно добри и приятни за работа. Освен бутоните, тъчпада е снабден и с клавиш за изключване, така че да не правите случайни натискания, докато въвеждате текст и курсора да не прескача на непредвидени посоки. Единственото недоглеждане е, че светодиода, който сигнализира за изключен тъчпад е бял и ярък, което малко дразни погледа на потербителя.

Над тъчпада и клавиатурата, директно под екрана, са разположени високоговорителите - HP са се постарали да намерят подходящо място за тях и това дава резултат - звукът от тях е приятен и достатъчно силен.

На фронта на софтуера нещата също имат стандартен вид - Windows XP Home идва предварително инсталиран и на потребителя остава единствено да изчака първоначалната инициализация. Стандартни бяха и резултатите от тестовете, които пуснах - SuperPI 1M мина за 92 сек, рендерирането на картинката в теста Cinebench 9.5 мина за 2:53 мин. По-бавният диск оказва влияние, но не пречи на работата на Windows XP - трансфера на данни при четене е 48 MB/s, а при запис - 32 MB/s. Формата на диска позволява по-ниско енергопотребление и компютъра успя да издържи 3:12 часа с едно зареждане на батерията, въпреки, че тя е с капацитет само 2300 mAh. Може да се замени и с по-голяма, но това напълно ще развали елегантния силует на 730eq.

Без да правят революционен продукт - даже само полирайки вече пуснат на пазара модел - HP са направили елегантен и много лек нетбук. Всъщност концепцията за ултрамобилен модел е точно такава - теглото да е минимално, удобството и функционалността на ниво, а дизайна да не е оставен на произвола на съдбата. На пазар като българския спънка за Compaq 730eq ще бъде малко по-високата му цена, но все пак качеството не идва безплатно.

Специални благодарности на Laptop.bg за предоставянето на HP Compaq 730eq за тестa.

Финална оценка: 9/10
Цена към момента на ревюто: 798 лв.

Галерия: