Ревю: HP Compaq Mini 311

Напълно в стила на HP, поредният модел който пускат на пазара привлича вниманието още от пръв поглед - Compaq Mini 311 е много стилен 11-инчов нетбук, но това не е всичко - окомплектован е с Nvidia ION графично ядро, своеобразната черешка на върха на тортата при този клас компютри. 

Както и при предишните модели от серията Mini, дизайнът е на много високо ниво. Корпусът е в черен цвят, като капака е с приятен, но ненатрапчив десен. Спазвайки общата пазарна тенденция, дебелината на  нетбука е минимална, но без да се изпада в крайности - всички изводи по корпуса са в оригиналния си вид, без да се използват някакви преходници (като например при HP Compaq 730 или Asus Eee PC 1008).

Конфигурацията на HP Compaq Mini 311 събира в корпус с тегло 1,48 кг добре познатия ни процесор Intel Atom N270, 2GB DDR3 памет, 320GB диск (на 7200 об/мин), споменатия вече графичен контролер Nvidia ION, който предоставя и HDMI извод за видеосигнал. Останалите задължителни атрибути за ултрамобилните компютри също са налице - четец за карти памет, Web камера и достатъчно USB портове, безжична мрежа, като се поддържа и стандарта 802.11n. Операционната система е Windows 7 Home Premium.

В отворено положение нетбука предоставя 11,6-инчов екран с разделителна способност 1366х768 точки и гланцово покритие (липсват ми матовите дисплеи) и клавиатура с пълноразмерни клавиши с приятна за употреба форма. Единствено стрелките са по-малки и са обединили в себе си и функциите на клавишите Page Up, Page Down и Home, End (активират се с бутона Fn). Тъчпадът затвърждава пложителната оценка за ергономията на Compaq Mini 311, като критики могат да се отправят единствено към двата бутона, които реагират малко дървено на натискане.

Над клавиатурата е бутона за включване/изключване на компютъра и един допълнителен за спиране на безжичната мрежа. С изключение на неговата подсветка (в зелено и червено спрямо състоянието), всичко останало е направено с бели светодиоди, придаващи допълнителен стил. По страните на тънкия корпус са разположени всички входове и изходи за периферни устройства - на лявата страна са 1 USB, HDMI изход и захранване, а на дясната - още 2 USB порта, извод за външен монитор, за мрежа и четец за карти памет.

Дъното на Mini 311 също е интересно - там под един капак са скрити паметта, диска, платката на безжичната мрежа и още един допълнителен слот за разширение - например за 3G модул. Интересно е решен интерфейсът към твърдия диск - вместо SerialATA конеткора да е запоен за дъното, той е изнесен на удължително кабелче, като по този начин подменянето на диска става много по-лесно.

Нетбукът се доставя с предварително инсталиран MicroSoft Windows 7 Home Premium, който веднага навежда на въпроса как се справя с него относително слабия процесор. Както се знае още от бета версиите, N270 няма проблеми с работата с Windows 7, затова няма за какво да се притеснявате, ако сте се насочили към този модел. Това обаче съвсем не означава, че всички програми "хвърчат" - в много случаи ще ви се иска поне малко по-мощен процесор, но за основните задачи, като сърфиране и офис приложения, няма никакви спънки. Допълнително, Nvidia ION добавя мощ там, където има повече графична обработка - особено при филмите с висока разделителна способност с които Atom N270 сам не може да се справи. Въпреки че FullHD съдържание (1080p) идва малко тежко, HDready филмите (720p) се гледат преспокойно. Като добавим, че и екранът е с разделителна способност 1366х768 всичко си идва на мястото - можете да използвате HP Mini 311 да изгледате някой филм с високо качество докато пътувате нанякъде без да накъсва или влачи.

Много хора ще се поблазнят от по-силното видео и ще имат оправдано желание да пуснат някоя и друга игра. За разлика от вградения графичен контролер на Intel, тук ще може да се разчита на успех, но все пак имайте предвид, че Nvidia ION е претърпяла оптимизации на тема енергоемкост, което няма как да не се е отразило и на производителността. Тестовете до момента показват достатъчно добри резултати за някои игри - ако ви е любопитно погледнете тази статия в Tom's Hardware.

По отношение на производителността няма големи изненади, тъй като процесорът е вече добре познат - SuperPI мина за 92 сек, CineBench 9.5 - за 2:50 минути. Добри са показателите на твърдия диск, което се дължи и на високата скорост на въртене на плочите - 7200 об/мин: четенето става със 72,8 MB/s, а записа - със 70,2 MB/s.

Най-интересния тест разбирасе е за издръжливостта на батерията (6-клетъчна). MobileMark усля да издържи 5 часа и 22 минути - може да не е рекорд, но за 11-инчов модел с бърз диск е отлично постижение. Малко по-консервативни настройки на енергопотребелението биха изстискали и още няколко минути автономна работа.

Compaq Mini 311 е добре балансиран модел, който макар и оборудван с бавния Intel Atom N270 се справя добре с ежедневните задачи и мултимедиа - не без помощта на Nvidia ION. С добра издръжливост на батерията, хубав дизайн и здрава сглобка, единствената пречка пред пазарен триумф е малко по-високата цена спрямо други компактни модели на пазара. Тя, обаче, не е случайно поискана, а е по-скоро една разумна инвестиция в хубав хардуер.

 Специални благодарности на Laptop.bg за предоставянето на HP Compaq Mini 311 за тестa.

Финална оценка: 8/10
Цена към момента на ревюто: 999 лв.

Галерия: