Ревю: Logitech Z205

Преди няколко дена написах за специалните колонки на Logitech за нетбук или мобилен компютър, които компанията представи съвсем наскоро. Имах възможността за два дена да направя и реален тест на колонките Z205.

Докато разглеждах колонките си зададох въпросите, които биха вълнували и клиент, търсещ допълнително озвучаване към мобилния си компютър. Дали наистина са компактни и леки? Дали ще ми пречат, ако ги разнасям с мен? Дали звукът е значително по-добър от вградените високоговорители? И разбира се - колко трябва да платя?

Добре де - отговорът на последния въпрос вече е известен - препоръчителната цена е 98 лв - няма как да нарека това ниска цена, но ако целта е да се купи нещо за 25 лв, такова ще бъде и качеството му - както на външния вид, така и на звука. Да видим дали обаче си струва да се дадат тези 98 лв.

Logitech са направили Z205 във формата на стегнато блокче без излишно стърчащи части, които да се подават на счупване при носене или употреба. В комплекта се предоставя и калъфче, което побира колонките и кабелът към тях и в същото време ги предпазва от външни повреди. Ако използвате раница, това пакетче няма да ви се пречка по никакъв начин; ако сте се спрели на малко по-голяма чанта за нетбука (или дори стандартната за всички останали лаптопи) пак би трябвало лесно да намерите място на калъфчето и колонките в него.

Приготвени за употреба, Z205 могат или да се поставят на всяка равна повърхност, или пък да се закрепят с помощта на щипката си към горната част на екрана на мобилния компютър. При някои модели нетбуци обаче те идват малко тежки и килват целия корпус назад, така че в много случаи ще трябва да си ги ползвате поставени на бюрото/масата.

Връзката с компютъра е по USB интерфейс, като не са необходими никакви драйвери - поне при Windows XP и по-нови версии. Върху самите колонки има бутони за контрол на силата на звука и изключване.

Стигаме и до най-съществената част: качеството на звука. Характеризирано с една дума, то е добро. Със сигурност много по-добро от това на вградените колонки в някой нетбук и повечето мобилни компютри, но ако все пак имате лаптоп с качествени високоговорители (като например някой модел на Toshiba с Harman/Kardon), проверете преди покупка дали ще имате реална полза от Z205.

Все пак малкото тяло на колонките не позволява използването на кой знае колко качествени озвучителни тела и звукът е малко орязан - по-малко високите, малко повече ниските честоти - липсата на последните в някои песни или филмови ефекти може да е осезаема. При разговори по Skype или друг подобен протокол няма да имате никакви оплаквания. Бих казал, че в около 85% от случаите в които искате по-добър звук Z205 ще ви вършат чуедсна работа. Способни са да изпълнят със звук и относително голяма стая, така че лесно ще можете да озвучите импровизирано парти.

Досаден момент при употребата на колонките е, че ако те не са закрепени на монитора пред вас се губи стерео ефекта, тъй като двете говорителчета са разположени много близко едно до друго.

И в кайна сметка има ли смисъл да се дадат 98 лв за Logitech Z205? Тези колонки са определено качествен продукт, който ще ви осигури по-приятни моменти с вашия нетбук или лаптоп. За съжаление цената наистина е малко висока и ще е спиращ фактор за клиентите - особено като се има предвид, че тя е около 15% от тази на повечето нетбуци.

Специални благодарности на Action Global Communications за предоставянето на Logitech Z205 за тестa.

Финална оценка: 7/10
Цена към момента на ревюто: 98 лв.

Галерия: