Ревю: Prestigio Libretto PER5062B

Съвсем наскоро Prestigio обявиха пускането на нашия пазар на първия си електронен четец на книги, а аз нетърпеливо се захванах да го тествам.

Prestigio Libretto е фин, лек и с приятен, ненатрапчив дизайн, а освен това притежава всички желани от един четец функции - спокойно мога да кажа, че не му липсва нито един компонент - освен, че може да се четат книги и да се разглеждат снимки (в сивата гама), по-голямата част от управлението може да става с жестове по чувствителния на допир екран, може да се слуша и музика, а вградения Wi-Fi адаптор позволява и сърфиране в интерет, откъдето можете директно да се сдобивате с нова литература. Съхраняването на всичко, което изтеглите пък може да става или на вградената 2 GB памет или на добавена от вас Micro SD карта в предвидения за целта слот.

Libretto е направен с 6-инчов екран, което е нещо като стандарт при четците - има, разбира се, варианти и с по-големи екрани, но това се отразява на цената, така че основната ниша в момента е заета от модели с 6-инчови екрани. Под екрана са разположени няколко бутона, които управляват най-основните аспекти на навигацията - другата голяма роля в това отношение е оставена на чувствителния на допир екран. Устройството се предоставя с калъф от твърд материал, който да го пази от нараняване, най-вече по екрана.

Избирането на функция (преглед на книги, снимки или аудио книги, слушане на музика, интернет или сервизните функции) става чрез допир по екрана и избиране от прости и интуитивно подредени менюта, но впоследствие се налага да се прибегне до използването на бутоните - получава се малко "хибридно" управление, което внася нотка на объркване. Всъщност, този недостатък лесно може да се отстрани и софтуерно, така че току виж някое бъдещо обновление на фърмуера внесе свежа промяна.

Както може и да се очаква, най-голямо внимание е обърнато на четенето на книги и документи, като поддържаните формати са PDF, ePUB, TXT, HTML, FB2. Прелистването на страниците става с приятно отмятане с пръст по екрана, помни се до коя страница е стигнало четенето на дадена книга/списание и може да се увеличава размера на текста, ако буквите идват малки - което е доста вероятно предвид по-малкия от стандартна страница екран (понякога това може да е бавна операция, но все пак процесора се налага да е слаб и пестелив). Отделно, може да се поставят отбелезалки на различни страници от книката, а също така и да се пишат собствени коментари към всяка отделна страница.

Много приятна изненада се оказа наличието на тълковен речник (проверих само наличието му на английски език и липсата му на български), който позволява само с посочването на дадена дума да видите нейното значение.

След малко изследователско ровене в менютата за настройка, открих, че може езика на целия интерфейс да се превключи на български  (може да се избира измежду стабилен списък езици), което прави Libretto един съвсем локализиран четец  - може голям процент хора у нас да се справят с някой чужд език, но работата с родна реч е много по-лесна и приятна.

Важен елемент в четеца несъмнено е и възможността за свързване към интернет с помощта на Wi-Fi  - това е една естествено очаквана функционалност в подобно устройство. Браузърът позволява лесна работа и приятно сърфиране, но природата на екрана и неговото бавно опресняване не позволяват използването му при сайтове с по-динамично съдържание - Flash поддръжката, например, липсва изцяло (което си има и своите добри страни - пести се трафик и процесорна мощ). Най-странното недоглеждане, обаче, дойде след като завъртях четеца на 90 градуса и не се случи нищо. Въпреки вградения сензор за ориентация, браузърът не се съобразява с него и ви позволява да гледате сайтове само в режим "портрет".

Всъщност, след като зачекнах темата, трябва да кажа, че ориентационният сензор помага единствено при четене на книги и гледане на снимки. Връщане към менюто, сърфиране в интернет или преглеждане на списък с музика - това става само в стандатния "портрет" режим.

Друг досаден недостатък е прелистването на списъците със снимки или аудио файлове: за разлика от книгите, тук няма да можете да отидете на произволна страница от списъка с файлове, а ще ви се наложи да цъкате упорито по бутоните напред/назад. И отново - виновници и за двете недоглеждания са хората от софтуерния отдел, но да се надяваме, че вбъдеще нещата ще се променят.

Прелистването може и да не ви пречи при слушането на музика - пуснете първата песен и се наслаждавайте! Ще я чувате или през вграденото високоговорителче (само ако е тихо около вас) или през предоставените в комплекта слушалки - а през това време можете да продължите да четете, оставяйки плейъра да свири във фонов режим.

Музиката обаче, както и безжичния интернет, се отразява на живота на батерията. Въпреки, че нямах реално как да изтествам издръжливостта на последната, мога да кажа само едно: не се притеснявайте. Батерията би трябвало да издържи поне 4000 страници при четене, че дори и с малко сърфиране и слушане на музика. Дори и да нямате намерение да щадите батерията - дозареждането й става лесно с помощта Micro USB кабел - същия вариант, който вече се използва и от голямо количество по-нови мобилни телефони. А ако все пак стопите батерията не за 4000 страници, а за 3894 - поздравления за нервите при броенето :-)

Свиквайки с четеца разбрах, че не му липсва нищо съществено, а софтуерните недостатъци има шанс да се оправят с някоя бъдеща версия на фърмуера. Дори и нещо повече - много хора биха били напълно доволни от този електронен четец дори и като заместител на лаптоп/нетбук, ако задачите им в движение изискват основно интернет свързаност, а не по-високо натоварване. За финал остана последния в ревюто, но най-често първи по важност параметър - цената. При дебют от 429 лв цената е справедлива - Prestigio Libretto предоставя доста функции, които могат да са полезни на потребителите, съчетани в тънко и леко тяло, което милва очите с изображението си. Далеч по-добре отколкото да сричате от телефон.

 Специални благодарности на АСБИС България за предоставянето на Prestigio Libretto PER5062B за тестa.

Финална оценка: 8/10
Цена към момента на ревюто: 429 лв.

 

Галерия: