Ревю: Turbo-X eBook EB600

Въпреки, че не е строго в темата на umpc-bg.com, няма как да подмина с лека ръка Turbo-X EB600 - първият официално пуснат на българския пазар четец за електронни книги. Надявам се да ви е интересно да прочетете едно кратко ревю за него. 

Шумът около електронните четци в момента е голям - не само поради факта, че това е поредната нова джаджа, но и поради напредването на технологията "електронно мастило", която помага изображението върху екрана да се чете с помощта на отразената околна светлина, а не както при сегашните течнокристални дисплеи - с подсветка, която свети право в очите на потребителя. Любопитството ми ме накара да проверя дали наистина четенето от такова нещо е толкова близко до усещането за книга. Предварително бях подготвен, че изображението е черно-бяло (с 16 степени на сивото, за да сме точни), но ако усещането е като четене на хартия - нямам  нищо против това.

Turbo-X eBook EB600 идва в сравнително малка кутия, която и не съдържа кой знае колко неща - самия четец, USB кабел и кабел за зареждане от мрежата (зареждането може да стане и докато четеца е свързан с компютър през USB). Размерите на четеца са 20х12 см при дебелина 8,5 мм, а теглото му е 180 гр; екранът е 6-инчов с разделителна способност 800х600 точки; разполага с 512 МB памет за съхранение на книги и SD Card слот за до 4 GB допълнителна памет за още повече книги. Батерията на EB600 е с капацитет 1100 mAh, което според производителя осигурява преглеждането на 8000 страници. Подддържаните файлови формати са PDF, TXT, RTF, ePUB, FB2, DRM, JPG. Може да се слуша и музика във формат mp3.

Първото докосване до четеца е малко странно - човек не очаква на екрана на изключено устройство да има изображение, но тук не е така - стои надпис, че четеца е изключен. Всъщност, технологията на електронното мастило хаби ток само докато променя изображението, а не и за да го поддържа - затова наличието на "нещо" на екрана не е толкова странно.

Четеца е лек и компактен, оборудван с едва няколко копчета и привикването към него е бързо и лесно. Сравнен с повечето хартиени издания, теглото му е минимално. На върха му е копчето за включване/изключване, от лявата страна са копчетата за достъп до менютата, отдясно са тези за размера на шрифта, а на предния панел е четирипосочната навигация с бутон за потвърждение.

Включването на EB600 отнема известно време през което се инициализира. След това работата е доста проста - на екрана се показва съдържанието на паметта, структурирано по директории, което се обхожда с бутоните за навигация, а управлението на функциите става през общо две менюта с малко опции.

Веднага след включването човек придобива усещане за екрана - той наистина поразително напомня хартия (може би с малко по-голяма склонност към отражения) и четенето от него е в десетки, или дори стотици, пъти по-приятно отколкото от светещ екран. При разделителна способност 800х600 точки, картината е достатъчно детайлна и буквите - достатъчно ясни и добре изписани - няма остри ръбове, квадратно изглеждащи букви или други подобни, изображението изглежда почти като напечатано. Следващата крачка бе да проверя как ще се изобрази някаква снимка или илюстрация и резултатът бе според очакванията - при 16 степени на сивото не може да се очаква голяма детайлност, но все пак е достатъчно за придобиване на представа. Това ще бъде и моментното предизвикателствно пред хората, които искат да оптимизират издания за електронни книги - ще трябва да съобразят снимковия материал с по-малките възможности на екрана.

Следващото нещо, което се забелязва е бавното опресняване на страниците - преминаване към друга страница става за около 2 секунди, като за известно време след това се забелязват и леки паразитни изображения, за щастие достатъчно слаби и непречещи на четенето. Бавното опресняване не ме подрази в нито един момент на четенето - в крайна сметка прелистването става един път на поне минута.

Във функционално отношение четенето е лесно реализирано - прелиствате наляво и надясно с навигационния бутон, четеца помни докъде сте стигнали с четенето на всяка книга, а може да се добавят и отметки. Прескачането на повече страници става през менюто, като може директно да се въведе номер на желана страница. Текстът по страницата лесно може да се увеличи, за да е лесен за четене, но тук се натъкнах и на един проблем - в доста PDF файлове (не открих от какво зависи) оразмеряването на картинките не се поддържа и ако се увеличи размера на текства изображението се премахва - в много случаи това може да е дразнещо, защото доста таблици или други изображения не могат да се прегледат в размер, достатъчно голям за разчитане.

Следващия тест през който Turbo-X EB600 премина брилянтно е боравенето с различни езици - записаното в устройството гръцко ръководство за работа изглеждаше идеално, а още по-важното е, че български текстове също се изобразяват безпогрешно. Не, че това не се очакваше, след като четеца е за българския пазар, но личната проверка е най-важна.

 Нямах намерение да проверявам дали батерията ще издържи 8000 страници или ще свърши по-рано, затова приех данните от производителя за достоверни. Поне за над 150 прегледани страници батерията не мръдна и с чертичка надолу, което е добро начало. Разбира се, разглеждането на 8000 страници не включва слушането на музика.

След няколко дена с Turbo-X EB600 под ръка останах впечатлен и почнах да се оглеждам за български електронни издания, но за момента няма изобилие от такива: заедно с премиерата на четеца бе представена книгата на Богдан Русев „The Singles Collection 1999 -2009” (изд. Сиела) и за момета това е всичко, което е официално издадено. За щастие след малко ровене по мрежата забелязах, че Икономедия (издателите на Капитал и Дневник) имат планове да пускат електронни варианти на изданията си. Обещаващо начало!

EB600 няма много добавени функции, но с това за което е направен се справя отлично и четенето от него е завладяващо. След едно зареждане дълго няма да поглеждате към зарядното, а малките му размери го правят идеален за ежедневно разнасяне. Щеше да е отлична добавка, ако в комплекта се предоставяше и калъф, който да осигури малко по-голяма защитеност, но такъв ще трябва да търсите допълнително. Най-голямата спънка, както при всяка нова технология, е високата цена, но в сравнение с  един къп други неща (например склонността за закупуване на телефон над 1000 лв) тя е напълно нормална - за момента е 499 лв. Къде? В магазините на Plesio.

Специални благодарности на Plesio за предоставянето на Turbo-X eBook EB600 за тестa.

Галерия: