Ревю: TurboX Note

В навалицата от ултрамобилни компютри на пазара не е никак трудно някой модел да остане незабелязан. Като нищо можеше TurboX Note да се окаже един точно такъв модел, но за щастие се натъкнах на каталога на гръцката фирма и попаднах на него. Не ми трябваше много за да отида до магазина да го взема за тестване.

Въпреки, че за много хора на пръв поглед това едва ли ще е интересен модел, трябва бързо да отбележа следното - TurboX Note всъщност е ребрандиран Intel Classmate PC в пълния си блясък! С други думи, това е нетбук насочен предимно към малките потребители (което се издава най-вече от дизайна), но в същото време се превръща и в пълноценен таблет с 9-инчов чувствителен на допир екран екран. Лично аз прекарах няколко много приятни дни в неговата компания и се наслаждавах на работата с него - но нека погледнем модела по-отблизо.

Както споменах, първото, което се набива на очи е малко по-различния дизайн от този на повечето други компютри в umpc класа - TurboX Note  е малко по-закръглен и с една идея по-обемен - това обаче не нарушава качеството на изработката му, нито пък функционалността. За сметка на това, смея да предположа, че здравината е на малко по-високо ниво и изпускане от по-малка височина едва ли би причинило сериозна вреда.

Задължителния поглед към спецификациите показва типична картина - нетбукът е оборудван с най-често срещания в този клас процесор Intel Atom N270 с работна тактова честота 1,6 GHz, разполага с 1 GB оперативна памет и 60 GB диск във формат 1,8 инча. Екранът на този компютър е с диагонал 8,9 инча и има разделителна способност от 1024х600 точки. Върху него, разбира се, има поставен чувствителен на допир слой. Писалката за работа с него е наместена в корпуса, като тя е малко по-дебела от типичното най-вече с цел да е удобна за хващане от деца. Вградената безжична мрежова карта поддържа стандартите 802.11 b/g/n, а за всеки случай има и стандартна мрежова карта. Теглото на този модел с 4-клетъчна батерия (4400 mAh) е 1,35 кг, а размерите му са 241 x 215 x 39 мм.

TurboX Note има по корпуса си 2 USB порта, изводи за слушалки и микрофон, както и такива за връзване в мрежа и за външен монитор. Конструкторите са се постарали да има на разлопожение и достатъчно индокаторни светодиоди за състоянието, които да са достъпни както при формат нетбук, така и при формат таблет - така винаги се знае за активността по диска, използването на безжичната мрежа и състоянието на батерията. Над екрана е разположена и Web камера, която се върти на 180 градуса така, че да може да се използва при всяко състояние на нетбука.

Един от най-важните моменти при такива преобразуващи се umpc-та е здравината и устойчивостта - когато се използва клавиатурата екранът не трябва да се клати или да се завърта лесно наляво или надясно, а когато екрана е прибран към корпуса, трябва да е добре закрепен и да не хлопа. При TurboX Note и двете условия са изпълнени прекрасно и шасито е устойчиво и в двете конфигурации - все още имам спомен колко дразнещо може да е лесното завъртане на екрана насам-натам от теста на GigaByte M912.

По-високите изисквания за устойчивост към корпуса са наложили малко ограничения в размера на клавиатурата - тя не е разположена открай докрай в корупса и поради това бутоните са една идея по-малки от тези при други 9-инчови модели. Не бих могъл да кажа, че това се отразява значително на писането - хората с по-дебели пръсти ще имат същите затруднения, както и при останалите модели с подобен размер клавиатури, но с малко практика се свиква. За съжаление гръцките корени на компютъра означават и гръцки букви вър Като компенсация (може би) идва факта, че тук на разположение има отличен тъчпад - широк, достатъчно чувствителен на допир и с два отлични за работа бутона. Ако пък от време на време ви се налага да пишете на английски, ще може да игнорирате напълно клавиатурата и да въвеждате текст ръкописно.

Както вече болшинството ултрамобилни компютри на пазара, TurboX Note използва за операционна система Windows XP Home Edition. Добрата новина в случая обаче е, че Intel са разработили много приятен допълнителен софтуер улесняващ, че дори и поощряващ работата с писалката и чувствителния на допир екран. Специално приложение позволява лесно стартиране на различни програми, като браузър, офис пакет, приложение за комуникация. Има приложение за създаване на различни рисунки с помощта на писалката, което максимално наподобява работата с четка, молив или друг начин за създаване на картини. Истински се забавлявах с програмата, която позволява да въвеждате ръкописен текст директно в което и да е приложение, изискващо въвеждане на текст. Единствения недостатък е наличието на речник за разпознаване единствено на английски език.

Без изненади при производителността, познатият процесор на този нетбук показа и познати резултати: SuperPI 1M мина за 93 секунди, а CineBench 9.5 - за 2:53 мин. 1,8-инчовият диск закономерно показа по-ниска производителност - 35 MB/s при четене и 28,8 MB/s при запис. 4400-милиамперчасовата батерия успя да задържи компютъра пуснат за 3 ч 24 мин, което е среден резултат - с подобна батерия съм виждал и резултати надвишаващи 4 часа, но все пак тук трябва да вземем под внимание и допълнителния хардуер - чувствителният на допир екран.

Въпреки, че няма незаменими отличителни черти, TurboX Note е много приятен нетбук / таблет. Ако търсите бизнес стил - погледнете други опции; дамска финост - и нея я няма тук. За сметка на това със сигурност това може да бъде любимата играчка на някое дете или прекрасен втори лаптоп с добра батерия и приемлива цена.

Специални благодарности на Plesio България за предоставянето на TurboX Note за тестa.

Финална оценка: 8/10
Цена към момента на ревюто: 849 лв.

Галерия: