Резултати от анкета: До каква сума бихте дали/сте дали за нетбук?

Темата на анкетата явно допадна на голям брой хора, тъй като успя в рамките на 1 месец да събере приличен брой гласове.

Цената на ултрамобилните компютри беше едно от първите неща, които ги разграничи, когато те се появиха на пазара (у нас най-вече в лицето на Asus Eee PC 701). Оттогава насам обаче се забелязва тенденция да се появяват модели, които са с цени около и дори над 1000 лв, а Sony Vaio P струва повече от 2000. Според най-голям брой от участниците в анкетата обаче най-справедливата цена за нетбук е най-ниската - 35% (50 души) са посочили, че ще дадат или са дали максимум 500 лв за такава машинка. С нарастването на цената броя на отговорилите постепенно спада, като до 800 лв биха отделили 11% или 16 души. 1000 лв явно се явява силна психологическа граница - един-единствен човек е посочил този отговор, при това съвсем в последните момента на анкетата - дори имах очакване, че тази графа ще остане празна.

Интересното е, че цените над 1000 лв отново започват да придобиват популярност - прага от 1200 лв (където попада Asus Eee PC S101) е достижим за 5% (7 души), а цели 11% са склонни да отделят и над 1200 лв.

Явно сегментът на ултрамобилните компютри търпи ценово разширение, като флагман ще останат евтините решения, но компаниите, които предложат модели с повече екстри или изработени от по-скъпи материали също ще намерят добър брой клиенти.

Резултатите от анкетата можете да видите ето тук.