Резултати от анкета: Идеалната операционна система за umpc?

В тази анкета и аз самият се включих с един глас, но няма да кажа за кой вариант гласувах. Важен в крайна сметка е окончателния сбор, а той този път е доста показателен. Общо анкетата събра 44 гласа, а ето и как се разпределиха те.

Точно 50% от гласувалите считат, че най-подходящата операционна система за UMPC е държащият все още солидни позиции Windows XP. Изборът е разбираем - много хора са свикнали с тази ОС, тя върви леко на днешния хардуер, за нея са налични какви ли не програми, а и повечето хора искат това, което правят на домашния/работния си компютър, да могат да правят и на ултрапреносимото мъниче.

На второ място финишира Ubuntu for MID с 25% от гласовете. В интерес на истината, мисля, че тук можем да счетем, че хората са гласували просто за някоя версия на Ubuntu. Тази операционна система се очаква да стане избор поне на няколко производителя за компактните им устройства в близко бъдеще. Лекотата й на употреба е подобна на Windows XP, но понякога настройката може да е по-сложна. Ако първоначално бъде добре нагласена, едва ли много хора ще пожелаят да я сменят с друг вариант.

Третото място е за разработен специално за модела Linux (14%). Такъв е и най-често срещания в момента вариант - използва се при Asus Eee PC, Acer Aspire One и други. Така устройствата получават собствен облик, но за съжаление се стеснява кръга от сайтове на които човек може да потърси решение на специфичен проблем.

9% от гласовете са за Mac OS. Жалкото е, че единствения шанс да видиме серийно това явление е Apple да пусне свой UMPC. Но не пречи да си го пожелаем - със сигурност ще е нещо забележително, въпреки, че няма да е евтино.

Единствения глас за Windows Vista май може да се определи единствено като заблуден :-).