Резултати от анкета: SSD или HDD в корпуса на ултрамобилен компютър?

В последната анкета дружно търсихме отговор на въпроса какво решение за съхранение на данните е по-удачно за използване в ултрамобилните компютри. Възможните отговори бяха сведени до само два: SSD или HDD.

Не мога да кажа, че съм изненадан от резултата - предпочитанията клонят към SSD за които са гласували 58% от хората, срещу 42% за традиционните HDD. Разпределението е измежду общо 36 гласа, а вота заслужава и някои размишления.

Съвсем логично е предпочитането на SSD вариант - съставен от чипове флаш памет вместо от подвижни магнитни плочи, както е при конвенционалните твърди дискове, олекотява ултрамобилните решения, където всеки няколко грама по-малко е добра новина. Към това трябва да се прибави и по-ниската консумация на електроенергия, което също е доста важен компонент - батериите добавят едновременно и обем, и тегло към малките компютри.

Неоспоримия недостатък на флаш базираните дискове е тяхната цена. В момента разликата в парична стойност за гигабайт между тях и магнитните твърди дискове е огромна и това лични от предлаганите конфигурации - цените на модел с 20 GB SSD (Asus Eee PC 901) е съпоставима с тази на повечето модели оборудвани със 120 GB твърди дискове - което е 6 пъти повече. За момента дисковете с магнитни плочи остават най-достъпното решение за съхранение на данни на пазара и това ще е така още известно време.

Разликата в цената за гигабайт, а и факта, че използваните в umpc SSD решения се оказаха по-бавни като скорост на трансфер, обуслови и не дотам голямото предимство в гласовете, дадени за SSD като предпочитана медия за съхранение на данни. Развитието на технологиите обаче постепенно ще ощетява традиционните твърди дискове, но не можем да очакваме това да стане изведнъж - ще отнеме поне няколко години.