Резултати от анкета: Windows 7 на вашето UMPC

В последната анкета ви попитах какво мислите за симбиозата UMPC и Windows 7 - операционната система, която вече се задава и ще наследи злочестата Vista. Резултатите след 155 събрани гласа са разнородни, но ето и едно обобщение на гласуването.

Най-нисък е броя на хората, които са отговорили, че им е все едно каква е операционната система - това са 14% (22 бр) от гласовете. Малко повече - 16% (25 гласа) са нетърпеливците, които вече експериментират с Windows 7 на своята ултрамобилна машинка (трябва да призная, че и аз изкарах над месец с бетата и останах доволен), а тези, които очакват финалната версия на Windows 7 за да мигрират са 17% (27 гласа) от всички. Събирайки последните две групи, общо 33% са готови да преминат към новата операционна система и да се възползват от работоспособността й при по-слабия хардуер на umpc-тата.

От другата страна са твърдите привърженици на Linux - 25% (38 гласа) от участвалите в анкетата предпочитат тази операционна система и ще си останат с нея - явно независимо дали Microsoft предлагат Windows XP, Vista или 7.

Но все пак най-голямата група отговорили е тази на вкопчилите се в Windows XP - 28% от гласовете или 43 души предпочитат да използват престаряващата но все още добре работеща - особено в контекста на ултрамобилните компютри - операционна система. Според мен този процент реално ще е по-малък, сред хората, които са избрали този отговор са и онези, които биха мигрирали след като се убедят в добрата работоспособност на Windows 7 на някой друг компютър. Microsoft също ще бързат да прекратят поддръжката за XP и така също ще допринесат за този процес.

Резултатите от анкетата "Windows 7 на вашето UMPC?" в чист вид можете да видите ето тук, а както винаги ще се радвам да споделите и своето мнение под формата на коментар след поста.